tirsdag den 16. juli 2013

Elisabeths bogreol (udstilling ophørt)

Jeg hedder Elisabeth og er bibliotekar i voksenudlånet. Nu hvor det er ferietid, bliver jeg ofte spurgt, om jeg kan anbefale en god bog, så nu har jeg samlet en lille udstilling med bøger, jeg har læst gennem årene.

Selvom jeg ikke helt får læst så meget som jeg gerne ville, har jeg alligevel fået tygget mig igennem nogle bøger i årenes løb, og nogle gør jo meget indtryk, og andre kan man knapt huske, når man har læst dem færdigt, selvom man egentlig var godt underholdt så længe man var igang....

Men her følger nogle af favoritterne:

Hvide tænder af Zadie Smith.
Varm skildring af livet i nutidens multikulturelle England, som det leves i den nordlige del af London af familierne Iqbal, Chalfen og Jones med deres meget forskellige baggrund og historie.
Jeg er vild med den måde forfatteren skriver på, hendes beskrivelse af tragikomiske episoder hovedpersonerne kommer ud for, som både er morsomme og rørende.  

Populærmusik i Vittula af Mikael Niemi.
En varm og humoristisk bog om Matti og vennen Niila, der vokser op i det yderste Nordsverige i 1960'erne og 1970'erne og drømmer om at spille rockmusik.
Jeg har en svaghed for morsomme bøger. Denne er en af de sjoveste, jeg nogensinde har læst.....Den kan næsten ikke beskrives, den skal læses - og kun et sted, hvor man må grine højt!

Kim Novak badede aldrig ved Genesaret af Håkan Nesser.
Erik fortæller underfundigt om dén sommer, hvor Det Rædselsfulde gjorde ham voksen som 14-årig: moderens sygdom, broderens kærlighedshistorie og deres fælles ophold med vennen Edmund i hytten ved søen, hvor ...
I virkeligheden vil jeg anbefale det meste Håkan Nesser har skrevet! Han er fantastisk til at skrive historier, hvor der egentlig ikke sker så meget handlingsmæssigt, men alligevel lever man sig ind i historierne og deres figurer.

Menneskehavn af John Ajvide Lindqvist.
6-årige Maja forsvinder sporløst, og familien går i opløsning. Hendes far, Anders vender tilbage til skærgårdsøen for at lede efter sandheden. Øen gemmer på flere historier om andre forsvundne, og snart viser dæmonerne sig - både de indre og de ydre.
"Skrækroman", står der på omslaget af denne bog, og den handler jo også om noget af det værste, man som forælder kan komme ud for. Helt igennem fascinerende, uhyggelig og foruroligende bog til at ødelægge nattesøvnen, hvis man nu er til den slags...

Ready Player One af Ernest Cline.
Vi er i 2045 og teenagedrengen Wade deltager i spillet Oasis, hvor man kan vinde en enorm pengepræmie. For at vinde, skal man vide alt om 1980'erne.
En helt anden boldgade! Spændende science fiction roman for alle små og store nørder og især underholdende for os, der voksede op i 80'erne og måske har et nostalgisk forhold til periodens popkultur....

Kom ind og se min udstilling og bliv inspireret! :)

Mvh.
Elisabeth

lørdag den 13. juli 2013

Bøger du bare MÅ læse i din sommerferie!

Jeg hedder Dorte, jeg er bibliotekar og om 3 uger starter min ferie, SÅ nu begynder jeg ligesom egernet at samle forråd. Det er dog ikke nødder, jeg samler - men BØGER. Sommerferien er den tid på året, hvor jeg nyder at slappe af med de tykke bøger og i løbet af året, er listen med bøger jeg VIL læse blevet lang. For mig er gode sommerbøger = historiske romaner, om det så er England eller Danmark eller Australien, og om det er vikingetid eller 1800-tallet, det er ligemeget - bare det er spændende.

Og har man det ligesom mig, så har jeg nogle gode tykke sommerbøger, som jeg kan anbefale. Eller er man ikke til tykke bøger, fordi de er tunge at ligge med i hængekøjen, så er der også flere serier, der er god sommerunderholdning.


Tykke bøger

Den tyske forfatter Charlotte Link har skrevet to pragteksemplarer af tykke sommerbøger. Søstrenes hus : Et yngre tysk advokatpar med knas i ægteskabet skal tilbringe 2 ugers ferie på et ensomt beliggende landsted i Yorkshire. Dagen efter ankomsten sner de inde, i huset finder den unge kvinde et manuskript, der beretter husets tidligere ejer. Og vi får nu historien om kvinders rolle i det britiske klassedelte samfund med start i 1910, parallelt med historien om Barbara og Ralphs vanskeligheder. Rosendyrkerne : På kanaløen Guernsey opstår et varmt venskab mellem den unge Frances og den gamle rosengartner Beatrice. De er omgivet af en flok besynderlige mennesker, og venskabet får Beatrice til at lukke op for ubehagelige begivenheder fra krigens tid.

Engelske Lesley Pearse har også begået to fantastiske fortællinger. Husk mig : I 1786 sendes Mary Broad som straffefange fra England til Australien. Hun er klog, modig og hjælpsom og får brug for alle sine egenskaber, da hun skal overleve de umenneskelige og slavelignende forhold i kolonien. Hemmeligheder : Lige inden den 2. verdenskrig kommer den unge Adele på børnehjem. Hun flygter til sin bedstemor, og forelsker sig senere, men krigen forhindrer hendes lykke. Heldigvis griber skæbnen ind, så fremtiden ser lys ud.

Serier

Engelske Bernard Cornwell har skrevet nogle rigtig spændende historiske serier om fx Kong Arthur eller serien om den saksiske høvdingesøn Uhtred.

Og har man ikke læst svenske Jan Guillous serie om tempelridderen Arn, så er det en rigtig god serie til sommerferien.

Der er også masser af  gode danske serier, men mine favoritter er bl.a. John Nehms serie om storbonden Mads Klausen og Villy Damstrups serie "Tvivleren" om den unge lærerinde Olga, der kommer til en jysk landsbyskole i 1924, og gifter sig med en gårdmandssøn.

Er du ved at samle forråd, så besøg første sal og se vores udstilling med rigtig gode sommerbøger. Der er historiske romaner, krimier, sjove bøger = masser af gode bøger, som varmt kan anbefales til ferien.

God læsesommer - fra Dorte






mandag den 8. juli 2013

Zombierne kommer! (udstilling ophørt)

Denne uge får zombiefilmen World War Z med Brad Pitt premiere, og vi er derfor kommet i zombiehumør!

 På Sorø Bibliotek har vi lavet en lille udstilling i forhallen med alt, der vedrører zombier. Vi har bøger til børn og unge og til voksne, og der er 
masser at kaste sig (frådende) over!

Her kommer nogle af højdepunkterne:

Tegneserien der ligger til grund for den populære tv-serie The Walking Dead.

Rhiannon Fraters As the World Dies: De første dage og John Ajvide Lindqvists Håndteringen af Udøde.

Danske Patrick Leis har skrevet de 2 sammenhængende bøger Requiem og Pax Immortalis, og Mette Thomsen har skrevet De Levende Døde.

Jonathan Maberrys populære serie Råd og Fordærv (pt. bestående af 2 bind).






tirsdag den 2. juli 2013

Sommer i Europa

Så nærmer ferien sig med hastige skridt, skoleferien starter allerede på fredag- og vi glæder os alle til lange varme dage i solen, i naturen eller under fjerne himmelstrøg.
Rejseguides er selvfølgelig en obligatorisk del af bagagen, men prøv også at tage noget skønlitteratur med i kufferten, som et ekstra krydderi til de byer eller steder du besøger. Det kan være en stor oplevlse at læse en roman, der netop beskriver den by du besøger, og forstærke oplevelsen af rejsmålet. En rejse til Rom vil alt andet lige blive rigere med Movaria, som ledsager.

Hvis du holder ferie herhjemme kan vi anbefale at du læser nogle af Katrine Marie Guldagers bøger fx "København", som omhandler forskellige mennsker skæbner i og omkring

Rejser er en oplagt mulighed for at få læst mere, end du når til daglig. Vælg en krimi, en historisk roman eller én af de moderne, som myldrer med historier og fantastiske sammentræf - og forsøg at indfange stemningen … De er lige til kufferten og sommerferien.

Kom og bliv inspiret af skønlitteratur til ferien og læs mere på Litteratursiden