onsdag den 28. november 2012
Fokus på Grønland (ophørt)
Med udgangspunkt i tema fra Litteratursiden, har vi netop en udstilling om Grønland som land, rejsemål og i litterauren på voksenbiblioteket.
Igennem de seneste år er der ikke mindst i litteraturen kommet øget fokus på det smukke artiske land i rigsfællesskabet.
I litteraturhistorien har B. S Ingemann, Knud Sønderby, Jacob Bech Nygaard, Jørgen Liljensøe, Sven Holm, Vagn Lundbye og ikke at forglemme de to store Knud Rasmussen og Peter Freuchen bidraget med hver deres grønlandsbillede, som ofte var noget stereotypt. Grønlænderen blev enten skildret som ædel vild eller social taber.
Men heldigvis er der jo kommet flere nyere forfattere på banen, som har tegnet et mere nuanceret billede af landet og kulturen ikke mindst af Kim Leine, som igennem personlige iagttagleser giver et indblik i Grønland set fra bagsiden, hvor han skilder de mange skæbner han møder, uden hverken at fordømme eller forherlige dem. Hans første bog om mødet med Grønland er Kalak, som er en erindringsbog om hans møde med Grønland, kulturen og ønsket om at blive "ægte grønlænder" heraf titlen (Kalak).
Hvis du har fået blod på tanden og ønsker at læse mere om Grønland i litteraturen så tjek Litteratursiden
fredag den 23. november 2012
Godnathistorier for børn og voksne
Mine drenge på 6 og 8 kan stadig rigtig godt lide at få læst en historie op, og det nyder jeg også at gøre, specielt når det er en sjov historie for os alle! Hvad der er sjovt er selvfølgelig individuelt, men jeg vil omtale nogle bøger, som jeg synes både appellerer til børn og voksne, da de er morsomme på flere nivauer. Mine børn griner af de frække børn i historierne og deres ugerningerninger, mens jeg morer mig over de genkendelige forældre og typiske scener, der udspiller sig.
En serie, som jeg de sidste par år, har været meget begejstret for er "Vitello" bøgere af Kim Fupz Aakeson. De handler om Vitello, der bor i rækkehus ved Ringvejen sammen med sin mor.Vitello har nogle gode venner Max og Hasse samt Møgungen William. Vitello elsker alt der er uhyggeligt, bl.a monstre, blod og splat og det er hans mor godt træt af at høre om… Tonen er humoristisk og man griner af de mange genkendelige scener, hvor man skal tage stilling til børns pudsige tanker, som "hvem der ville vinde hvis der fx var krig mellem et monster og en varulv". Kan varmt anbefales for sproget og illustrationerne.
En anden serie, som jeg også er blevet vild med er Beskidte Bertil, skrevet af Alan MacDonald.
Bertil er en charmerende ballademager med dårlige manerer, som altid kommer galt afsted og som ikke mindst bliver beskidt.. En af historierne handler om, at Bertil er blevet inviteret til lyserød pigefødselsdag, hvor han selvfølgelig også skal være klædt i lyserødt. Han vil selvfølgelig ikke med, også fordi han er den eneste dreng, der er skal med, men så finder han på at han kan være en møgbeskidt regnorm…Fødseldagen tror man ender i en katastrofe, men de søde piger bliver så fascineret af ormen, at de også ender ude i haven indsmurte i jord og mudder. En sjov og befreinde historie!
Og så er jeg lige gået i gang med bøgerne om Rædsomme Rune, skrevet af Francesca Simon. Rædsomme Rune er vild og umulig.
De lover også godt…
Så hvis du trænger til lidt ny inspiration fremfor Emil, Pippi, Orla, så prøv disse bøger eller kig forbi børnebiblitoeket, som kan komme med endnu mere input.
Hilsen
Annette
Abonner på:
Opslag (Atom)