tirsdag den 25. august 2009

Opera i det fri

Var du til den dejlige operaforestilling i Akademihaven den 21. august?
Og blev du inspireret til at høre mere fra de sungne operaer?

Så har Sorø Bibliotek cd’er med de fleste af dem. Enkelte af dem også
I film-udgaver på dvd.

Du kan finde vores operaer ved at bruge dette link.


Du kan se programmet på Det Kongelige Teaters hjemmeside. Adressen er:

http://www.kglteater.dk/Forestillinger/Turne/Opera%20i%20det%20fri.aspx

Flere oplysninger om de medvirkende kan findes på:

Gisela Stille Tuva Semmingsen Bo Kristian Jensen John Lundgren Klaver: Leif Greibe Konferencier: Henrik Engelbrecht

søndag den 16. august 2009

Annis 5 hurtige om læsning

Jeg har været ansat på Dianalund Bibliotek i syv år, og siden kommunesammenlægningen, har jeg også arbejdet på Stenlille - og Sorø bibliotek. Jeg er mest at finde i Skranke/informations området, men er også en del af ”teknisk afdeling”, det er der, alle nye materialer bliver gjort klar til udlån.
Det er skønt at lade sig opsluge af en god bog, men svært hvis det bliver så spændende at man ikke kan slippe den og bare må læse et afsnit mere – for hvad så med aftensmaden, motionen eller nattesøvnen?? Jeg kan lide mange slags bøger, bare de er skrevet godt. Menneskers liv såvel i ”gamle dage” som nu, og handlingen må gerne springe i generationerne.


Hvad læser du i øjeblikket?
I øjeblikket læser jeg en krimi af Karin Slaughter ”Bortført” den handler om en mor, der kommer hjem og ser sin datter ligge i en blodpøl. Morderen er der stadig og snart er pigens mor også morder, men da efterforskningsholdet kommer frem, finder de hurtigt ud af, at det nok ikke er den rigtige gerningsmand, som nu ligger livløs på gulvet. Hvad der videre sker, må man selv læse sig til.


Hvad er den største læseoplevelse det sidste år?
Tja den største læseoplevelse – det er svært, men jeg har læst flere barske ting, der minder os om hvor privilegeret man selv er. F.eks. Khaled Hosseinis roman ”Under en strålende sol” , der handler om 2 kvindeskæbner under det ekstremt kvindefjendske Talebanstyre i Afghanistan. Vi ser hvordan de vidt forskellige kvinder finder sammen for at overleve hverdagens ydmygelser.
”Et glas mælk, tak” af Herbjørg Wassmo handler om en pige fra Litauen på 15 år, der bliver lokket til Norge med løfter om et godt job, men bliver taget til fange og tvunget til prostitution. Hun bliver mishandlet og voldtaget, men også her finders der trøst og hjælp fra andre kvinder.
Den sidste jeg vil nævne er en murstensromanen "Husk mig" af Lesley Pearse, som dog er hurtigt læst. Vi er tilbage i 1786 i England. Den unge Mary har forladt sit trygge barndomshjem og rejst til London, hun kommer i mindre godt selskab og en dag stjæler hun en kyse og dømmes til døden! Hun benådes dog og bliver sendt med et skib til Australien, hvor alle fangernes stuves sammen i uhumske lastrum, hvor de nærmest må ligge i lag, mange bliver syge og bukker under, men Mary finder sin egen måde at overleve på.


Hvad glæder du dig til at læse?
Efter at have læst en del kriminalromaner, glæder jeg mig til at læse Anne Ragdes romanserie, der starter med Berlinerpoplerne, den skulle handle om 3 meget forskellige brødre, som mødes på deres mors dødsleje. Det lyder spændende, holder meget at den slags familiefortællinger, hvor alt måske ikke lige er, som det ser ud på overfladen.

Hvilken bog husker du som den første du læste?
Det er bøgerne om ”De 5 ”, fire børn og en hund, som altid oplever noget sindsygt spændende i deres ferier. Hver aften inden sengetid fik min bror og jeg frugt (og somme tider chokolade) og så læste min far et kapitel højt, men kun ét, selvom vi næsten ikke kunne holde spændingen ud til næste aften.
Senere begravede jeg mig i min sækkestol, med de såkaldte ”Succesromaner”

Hvilken genre bryder du dig ikke om?
Tegneserier, det er ikke lige mig. Og så har jeg aldrig ”læst” en lydbog, men er blevet opfordret til det rigtig mange gange så måske prøver jeg det snart.

fredag den 14. august 2009

Helle Helle - og noget der ligner

Augusts tema på Litteratusiden er Helle Helle - og noget der ligner.

Helle Helles stil er karakteriseret ved at være meget minimalistisk, og det er det hverdagsagtige hun beskæftiger sig med, såsom at stå op om morgenen, spise morgenmad, gå på arbejde og mærke solens stråler i nakken.

Man kan læse Helle Helles bøger fordi man nyder deres enkelhed og humor og minimalistiske sprog. Dog kan man også ved at genlæse forfatternes bøger opleve, at man kommer dybere ned i teksten.

Teknikken er gammelkendt og hentet lige ud af gode, gamle Hemingways lærebog om at vise toppen af isbjerget og derved lade os ane det skjulte. Og som hos Hemingway åbnes der et dyb af skjulte lidenskaber i teksternes undertekst.
Ja, Hemingway er det store ikon; men også amerikaneren Raymond Carver, vor egen Peter Seeberg og nordmanden Kjell Askildsen nævnes af yngre danske prosaister som forbilleder for Helle Helle.

Derudover kan også nævnes hotte danske forfattere som Lone Hørslev, Naja Marie Aidt og Katrine Marie Guldager, som også benytter denne teknik i deres prosa.

Hvis du er blevet interesseret i at læse forfattere i stil med Helle Helle kan vi anbefale dig at læse Lilleratursidens indlæg samt læse eller reservere følgende bøger:

Naja Marie Aidt: Bavian

Raymond Carver: En alvorlíg samtale og andre noveller

Anne Marie Guldager: København

Lone Hørslev: Naturlige fjender

tirsdag den 4. august 2009

Svend Auken

En af de helt store personligheder i dansk politik, Svend Auken, er død.

Igennem et langt liv i politik nåede Svend Auken at besætte en række topposter.

I 1971 bliver Auken valgt til Folketinget.

1. oktober 1977 udnævner Anker Jørgensen, Svend Auken til arbejdsminister.

I 1987 bliver Auken formand for Socialdemokratiet.

Selvom Auken i 1992 taber kampen om formandsposten til Poul Nyrup Rasmussen, fortsætter han ufortrødent i politik - nu som miljøminister.

Svend Auken vil blive husket som en meget folkekær politiker, ambitiøs miljøminister samt for sit ønske om at samle Socialdemokraterne.

Auken stod frem og fortalte om sin kræftsygdom i 2008, som året efter tog livet af ham i en alder af 66 år.

Læs mere om Auken i Politiken

På Sorø Bibliotek kan du reservere følgende biografier om Auken:

"Svend" af Michael Børsting og Andreas Karter

"Auken" af Thomas Larsen