tirsdag den 15. december 2009

Lån en serie til din ferie

Julen nærmer sig og også juleferien, så er det rart med en god bog eller flere.
Julen er jo hjerternes og traditionernes tid, så hvad er mere oplagt end at læse slægtsromaner.
Der er rigtig mange serier at vælge imellem både danske og udenlandske.
Efter min mening er en god slægtshistorie = en historie der bringer en tilbage i tiden, hvor man spændt følger bogens hovedpersoner og deres efterkommere. Mine favoritter er de serier, hvor man følger både herskabet og tyendet. Romaner med ”Matador-stemning”.

Jeg har læst mange rigtig gode slægtshistorier, men skal jeg vælge 5, så bliver det hovedsageligt danske slægtsromaner, der foregår i 1900-tallet. Da julen er traditionernes tid og tiden til at mindes, så kan jeg varmt anbefale at stifte bekendtskab med en af disse serier om livet på landet i de gode gamle dage. Hvis man allerede har læst de nedenstående serier, så er det da ren julehygge at genopfriske bekendtskabet med dem, de kan sagtens læses igen.

John Nehms serie om livet på landet i Nordsjælland i starten af 1900-tallet. Historien om storbonden Mads Klausen har udgangspunkt i forfatterens far Kai, der som 6-årig fik tjeneste hos en storbonde. I seriens fire bind beskrives tiden omkring 1920 på Svalegården og i København gennem Mads Klausens folk. Både på landet og i København har småkårsfolk det hårdt.
Mads Klausen er ikke nogen rar man, hvilket går ud over de folk, der tjener på gården.
Seriens titler er: Dagen og vejen; En for alle; Som man sår; I krig og kærlighed.

Ole Frøstrups slægtsroman om den unge Sofie og hendes dramatiske liv i pagt med naturen blandt fjordfiskere og skovarbejdere i 1930'erne ved Isefjorden. Man følger Sofie, der er 13 år, da historien starter. Sofies far fisker ål bl.a., og hendes mor er en dygtig kvinde, som samler urter, som både familien og naboer får megen glæde af. I de kommende år sker der voldsomme ting i hendes liv. Moderen og faderen dør under dramatiske omstændigheder og Sofie selv begår frygtelige fejl, som hun må bøde for, men hun finder også kærligheden til barndomsvennen Kristian. Serien titler er: Sofie; Kristian; Mads.

Ester Bocks serie om en østjysk dyrlægefamilie, der starter med bogen ”Grønne grænser”.
Dyrlægen Knud og hans kone Gudrun og deres 3 døtre er bogens hovedpersoner og gennem dem skildres hverdagslivet i årene 1945-55. Det er familiens liv man følger i serien, og de valg som personerne kommer til at træffe afspejler den tids historie. Der skete en masse i tiden efter krigen og den udvikling skildrer Ester Bock rigtig godt, ved hjælp af den udvikling som seriens kvinder gennemgår. For det liv som Gudrun og kvinderne før hende kendte til er væk, hendes døtre har helt andre valg at tage stilling til.
Seriens titler er: Grønne grænser; Tonefald; Længdespring ; Flyv fugl ; Vokslys ; Mens graven kastes.


En anden serie, man ikke kommer uden om er Villy Damstrups ”Tvivleren: et tidsbillede”. Vi er igen i det jyske anno 1924. Den sjællandske pige Olga får arbejde som lærerinde i et stærkt indremissionsk sogn i Vestjylland. Efter mange konflikter med de stedlige normer, som fx at hun som kvinde ikke må cykle, falder hun dog til og bliver gift med gårdejersønnen Jesper.
Indre Mission har godt fat i de fleste sjæle i landsbyen og deres mødekreds - "Samfundet" - er indflydelsesrig ikke desto mindre finder flere af medlemmerne ud af selv at bøje teksten, så de kan leve deres egne lidenskaber ud. Historien bærer præg af forfatterens store kendskab til tiden og miljøet og af kærlighed til sine kantede, særprægede personer. Med lune og forståelse for deres lidenskaber og synder, deres enfold og hjælpsomhed og især deres økonomisk hårde livsvilkår, formår Villy Damstrup at fastholde læserens interesse.
Serien består af: Tvivleren. [Bind] 1; Tvivleren. [Bind] 2; Tvivleren. [Bind] 3.




Til sidst skal vi en tur til Irland og Amerika. ”Håbets land” af Ann Moore, er første del af en meget spændende serie, der skildrer de fattige ireres kamp mod englændernes brutale overherredømme i midten af 1800-tallet. I centrum står purunge, tapre Grace O'Malley, hvis far hjælper hende til ægteskab med den engelske godsejer Bram på hvis jord familien træller. Efter et skrækkeligt ægteskab, og indblanding i den irske frihedsbevægelse, må Grace flygte til Amerika. Turen til det forjættede land ombord på skibet er ikke nem og nemmere bliver det ikke, når hun kommer til Amerika.
Serien består af: Håbets land; Graces nye liv; Lykkens by.

Det er rigtig god juleunderholdning. God fornøjelse!

onsdag den 9. december 2009

Lisbeths 5 hurtige om bøger














Hej! Jeg hedder Lisbeth og er 24 år gammel. Jeg har en søn på 2 år, som elsker bøger lige så meget som hans mor gør. Jeg blev færdiguddannet som bibliotekar i januar 2009, og har siden august arbejdet i et barselsvikariat på Sorø Bibliotek. I min fritid går jeg til konkurrenceskydning med riffel og når vejret er til det, tager jeg ud og dykker.

Hvad læser du lige nu?
Lige nu er jeg i gang med "Det gyldne kompas" af Phillip Pullman, og jeg regner da stærkt med at fortsætte med "Skyggernes kniv" og "Ravkikkerten", men ofte kan jeg sagtens læse mere end en enkelt bog ad gangen.

Hvilken bog har betydet mest for dig?
Det er svært at sige. Jeg har læst så ufattelig mange bøger. Den børnebog der har betydet mest må næsten være "Strudsen Rasmus", den er så sød og sørgelig på samme tid, at man ikke kan andet end at holde af den. Af de bøger jeg har læst senere hen, er det nok Josefine Ottesens historie om Mira "Dæmonernes hvisken", "Dronningens Tåre" og "Krystalhjertet". I det hele taget er Josefine Ottesens bøger helt fantastiske.

Hvad har været din største læseoplevelse det sidste år?
Det må nok være de tre bøger om Mira som jeg nævnte ovenfor. De beskriver en ung pige med et kæmpe ansvar, som hun ikke selv føler at hun kan stå med, og Ottesen beskriver hvordan Mira langsomt, men sikkert, vokser med opgaven og til sidst indser, at hun har haft styrken i sig hele tiden. Alle unge piger burde læse den trilogi!

Er der en bog/genre du ikke bryder dig om?
Der er ikke nogen genre jeg som sådan vælger fra, men jeg foretrækker fantasy eller lignende genrer. Det vigtigste for mig er at bogen er godt skrevet, hvilket er grunden til at jeg aldrig kommer igennem Tusmørke.

torsdag den 26. november 2009

Undgå klimakuller

CO2 udslip, metangas, drivhuseffekt…?! Tjek op på bibliotekets e-opslagsværker og få overblik over klimaet.
Sorø Bibliotek giver dig gratis adgang til søgning i en række elektroniske opslagsværker, som du kan bruge hjemmefra. De opdateres hele tiden. Og nogle af dem rummer viden og inspiration, som lige nu kan klæde dig godt på til at følge med i klimadebatten. Hér nogle gode steder at starte:
Bibliotekernes Netguides fokus på klima Der fri adgang for alle på internettetEt godt sted at starte. Liste med de bedste hjemmesider om klima, hvad enten det handler om debat, dokumentation af klimaændringerne, politiske initiativer eller tips til, hvad du selv kan gøre. Du finder også links til officielle hjemmesider for eksempel for FNs klimakonference COP15. Bibliotekernes Netguide indeholder de bedste links udvalgt af bibliotekarer fra hele landet.
Faktalink Log på via bibliotekets databasesamling på hjemmesidenSiden skrives af journalister og indeholder velskrevne artikler på dansk om alt fra klimakonferencen til brintenergi og drivhusgasser.
Science Resource Center Log på via bibliotekets databasesamling på hjemmesiden
Engelsksproget base, der indeholder artikler i forskellige sværhedsgrader fra opslagsværker, tidsskrifter og aviser suppleret med billeder, videoklip og links til hjemmesider.

Læs mere om klimakonferencen på deres egen hjemmeside: http://da.cop15.dk/ eller på klimaministeriets hjemmeside: http://www.kemin.dk/da-dk/sider/forside.aspx

onsdag den 25. november 2009

Connie Hedegaard og Lykke Friis

Connie Hedegaard er blevet udnævnt som ny EU-komissær, mens Lykke Friis har fået posten som klima- og energiminister.

Læs mere om de to politikere i følgende bøger, som du kan låne på Sorø Bibliotek:

"Da klimaet blev hot" af Connie Hedegaard.

Biografi om Connie Hedegaard: "Connie Hedegaard - ikke blot til pynt"

torsdag den 29. oktober 2009

Årets kulturpris til foreningen Liv i Stenlille

(Bestyrelsen i Liv i Stenlille)


Lørdag d. 7. november kl. 14 uddeles Sorø Kommunes Kulturpris. Prisen i år gives til foreningen Liv i Stenlille for deres store indsats med Stenlille Festival.

Kulturprisen bliver givet til en person, forening eller institution, som har gjort sig særligt bemærket indenfor kulturen.

Foreningen Liv i Stenlille blev oprettet i dec. 2001 med tanker om at styrke det sociale sammenhold mellem borgere i Stenlille. Foreningen har taget initiativ til Stenlille Festival, LIS-fester (fester for 14-17-årige). Desuden afholder foreningen også Stenlille-fest, SodaDisk og Julemærkemarch hvert år.

Det er Kultur- og Fritidsudvalget som har valgt at give Liv i Stenlille prisen. Udover æren modtager foreningen 5000 kr.

Læs mere om festvalen på http://www.livistenlille.dk/

onsdag den 28. oktober 2009

Kirstens 5 hurtige om læsning

Jeg hedder Kirsten, er 35 år og har været ansat på Sorø Bibliotek som børnebibliotekar i 2 ½ år. Jeg er gift og har to drenge på 8 og 10 år. Jeg spiller World of Warcraft og laver hjemmesider i fritiden, og er også ansvarlig for Børnebibliotekets hjemmeside samt med i web-gruppen for www.soroebib.dk. Jeg læser især børne- og ungdomsbøger, både for at holde mig ajour med feltet, men også fordi at mange af bøgerne er skrevet på en måde, som gør, at jeg glemmer tid og sted, når jeg læser dem. Ind i mellem sniger der sig dog også en voksenbog ind. Min yndlingsgenre er fantasy, og vi har faktisk en del bøger på Børnebiblioteket, som også er for unge og voksne.

Hvad læser du i øjeblikket?
For tiden er jeg i gang med Historikeren af Elizabeth Kostova , en almindelig roman for voksne, men som i høj grad er en fantastisk fortælling om jagten på Dracula. Den har nogle aspekter fra fantasy-genren krydret med historie og litterære værker. En af mine kollegaer anbefalede den til mig, og jeg synes, at den er rigtigt spændende, så tak for det.

Hvad har været din største læseoplevelse det sidste år?
Her må jeg fremhæve serien om De sorte troldmænd, bind 1-6, som handler om pigen Sonea. Uden at røbe for meget, vil jeg sidestille forfatteren Trudi Canavan med Joanna K. Rowling, som har skrevet Harry Potter-bøgerne. Denne gang har en pige hovedrollen, og igen handler det om magiske evner og hvordan man kontrollerer dem, og hvad man skal gå igennem af eventyr for at lære at leve med dem. Det er en fantasy-serie, som jeg vil anbefale til unge og voksne.

Hvad glæder du dig til at læse?
Jeg har mange på min liste, her er et lille udpluk: Frankenstein af Mary Shelley, Dragens kys af Josefine Ottesen, Luftkastellet der blev sprængt af Stieg Larsson. Derudover glæder jeg mig til at læse nogle af de mange nye bøger, der udkommer hver måned.

Hvilken bog har betydet mest for dig?
Bøgerne om Eragon (af Christopher Paolini) – både fordi at de er skrevet på en måde, så man lever sig helt ind i historien, men også fordi min ældste søn på 10 år også er helt vild med dem, så vi nu har fået en fælles interesse. Vi venter begge med længsel på det 4. og sidste bind, som endnu ikke er udkommet.

Hvilken genre bryder du dig ikke om?
Især digte, måske fordi vi i folkeskolen og gymnasiet blev tvunget til at analysere dem ned til den mindste detalje – og det var en lettelse at slippe for dem, da jeg blev færdig med skolen.

torsdag den 22. oktober 2009

Strikkeforedrag med Annette Danielsen.

Onsdag den 21. oktober afholdt Sorø Bibliotek i samarbejde med håndarbejdsgruppen Saxo og Garnbixen fra Holbæk en aften med Annette Danielsen.

Til dagligt arbejder Annette Danielsen i Århus hos Marianne Isager, en anden kendt dansk strikkedesigner.
Annette Danielsen har skrevet tre bøger om strik.

"Hønsefødder og gulerødder", en bog med strik til børn

"Strik naturligvis", i denne bog er der voksenmodeller, både til mænd og kvinder.

Den nyeste hedder: "Det er ganske vist" og er også til børn. I denne bog er modellerne inspireret af H. C. Andersen.

Annette Danielsen fortalte om sine modeller og hvorfra hun havde fået inspirationen.
De 90 fremmødte fik brug for deres medbragte strikkepinde. Annette Danielsen udleverede garn og vejledninger, og der kom gang i strikkepindene.
Det udleverede materiale beskrev, hvorledes de forskellige modellers detaljer bliver strikket.

Så inden aftenen var slut, kunne de fremmødte strikke bieser, lave huller, slå om pinden og ikke mindst strikke vendestrik, Annette Danielsens "favoritdisciplin".

lørdag den 17. oktober 2009

Bogbyttedag

Folk trodsede blæst og regn for at møde op til bogbyttedag fredag og lørdag i efterårsferien. Dagene op til havde vi samlet folks private bøger sammen og stillede dem så fredag frem.

Kl. 12 gik det løs og de hjemløse bøger fik hurtigt nye ejere!

Bogbyttedagen blev en succes, som vi vil gentage engang til næste år.

fredag den 9. oktober 2009

Herta Müller vinder Nobelpris i litteratur

Nobelprisen i litteratur er blevet tildelt den tyske forfatter Herta Müller. Nobelkomitéen har givet prisen til den 56-årige rumænskfødte forfatter blandt andet for hendes evne til 'fortættet poetisk' og med en 'åbenhjertig prosa' at skildre »de fordrevnes landskab«.

Herta Müller og hendes mand flygtede fra Ceausescus styre til Vestberlin i 1987, fordi hun i sit værk åbent kritiserede forholdene i det dengang kommunistiske Rumænien.

Herta Müller debuterede som forfatter i 1982 med novellerne 'Niederungen'. En samling, der straks blev censureret af den rumænske regering. To år senere blev bogen udgivet på tysk, og i 1985 kom den på dansk med titlen 'Lavninger'.

Herta Müller er den første nobelprismodtager i litteratur fra Tyskland siden Günter Grass, der blev hædret i 1999. Valget af netop hende – i 20-året for Murens fald - kommer ikke som nogen stor overraskelse. Bookmakerfirmaet Ladbrokes mente dog indtil i dag, at den israelske forfatter og fredsaktivist Amos Oz stod med de bedste kort på hånden.

Læs mere i Berlingske Tidende

Læs mere i Politiken

Reserver biogafien om Hera Müller: "Kongen bukker og dræber"

Reserver romanen: "Dyret i hjertet"

torsdag den 24. september 2009

Helle Helle vinder P.O. Enquists Pris

Soraneren Helle Heller er den første dansker der modtager P.O Enquists Pris.
Prisen tildeles en ung forfatter, der er 'på vej ud i Europa', og den blev indstiftet på den svenske forfatter og samfundsdebattørs 70 års fødselsdag.
Helle er en af Danmarks mest anerkendte forfattere. Især med bøgerne 'Rødby-Puttgarden' og 'Ned til hundene' har hun både nået et stort publikum og fået fornemme anmeldelser. Prisen er på 5.000 euro, og den uddeles fredag d. 25. på bogmessen i Göteborg.
På Sorø Bibliotek kan du låne mange af Helle Helles bøger:




Læs mere om forfatteren på Litteratursiden

fredag den 18. september 2009

Annettes 5 hurtige om læsning

Jeg hedder Annette Læbo, er 36 år, og har været ansat som voksenbibliotekar på Sorø Bibliotek i 7 år. Jeg synes det er vigtigt at formidle litteratur på flere planer, og har været initiativtager til bloggen. Holder meget af at læse, men føler tiden er knap med to små børn, men tager mig tid til at læse i ferier samt i toget til og fra arbejde.

Hvad læser du i øjeblikket?
Jeg har lige læst Jakob Ejersbos :”Eksil”. ’Eksil’ er første del af en trilogi om Afrika, som Jakob Ejersbo arbejdede på i flere år og helt frem til sin død i juli 2008. Det næste bind, ’Revolution’ er lige udkommet mens ’Liberty’, udkommer senere på året. Bogen handler om den engelske pige Samantha, der bor på en kostskole i Tanzania i Afrika. Hun er grænsesøgende og lever på kanten. Ligesom ”Nordkraft” er bogen realistisk og barsk kan måle sig med forgængeren.

Mailkorrespondencen:” Charlie Hotel Oscar Kilo” af Njor og Stockmarr, har jeg også læst fornylig. Forfatterne filosoferer over emner såsom kærlighedens fald, ægteskabet, børn, mænd og feminisme. Bogen er humoristisk og forfatterne er hudløst ærlige. Det er de dagligdags ting der belyses, såsom hvorfor mænd ender med at købe en pose brænde og en citronmåne til børnefødselsdagen. "CHOK" er langt mere vedkommende en forgængeren ”Michael Laudrups tænder” .

Er også fascineret af japanske Murakami, som har skrevet en række romaner, nogle lettere end andre. De handler alle om kærlighed og typisk forsvinder én af personeren også i bøgerne. En god introduktion til forfatterskabet er "Sønden for grænsen og vesten for solen"

Hvad har været din største læseoplevelse det sidste år?
I min sommerferie har jeg fået tid til bl.a. at læse: ”Dinosaurens fjer”. Bogen er en atypisk krimi, om bl.a et mord på en lektor på universitetet. Derudover giver bogen et godt indblik i naturvidenskab, de mange intriger og kamp for overlevelse på det naturvidenskabelige institut. Jeg synes, det var spændende at læse en bog, hvor man også lærte en masse om forskning og personerne bag formidlet i et rigtig godt og forfriskende sprog. Kan varmt anbefales!

Hvilken bog har betydet mest for dig?
Det er svært at sige. Jeg har nogle frygtelige minder fra de tidlige 80’ere, hvor jeg altid blev introduceret for socialrealistiske bøger – med et enkelt grafisk udtryk ofte brunt …og et alvorligt trist emne. Senerehen fik jeg heldigvis øjnene op for at litteratur kunne være både fantasifuld og noget mere raffineret- og er lykkelig for at mine drenge i dag får langt sjovere læseoplevelser. Lige nu læser jeg med stor fornøjselse billedbøgerne: "Cykelmyggen Egon" og Barbapapaserien fx. "Barbapapa på mars"

Men inden for de seneste år kan jeg fremhæve. Nordbrandts: ”Døden fra Lübeck”. Nordbrandt fascinerer mig, fordi jeg synes han pessimisme både er skarp og sjov.
Derudover har jeg læst en del islandske forfattere bl.a. Hallgrimur Helgason, som bl.a har skrevet ”101 Reykjavik” og ”Stormland”. Sidstnævnte er historien om en arrig mand, der sætter sig som mål at revolutionere den moderne materialistiske verden. Efter hovedpersonen er blevet fyret fra sit job som gymnasielærer, raser han over islændinges higen efter materialisme og pop. Bogen er sprogligt meget veloplagt og hans anskuelser om vores tid er, selvom de til tider er harske, meget præcise. Hvis du har brug for et godt grin, vil jeg anbefale denne glemte ”perle”.

Hvilken genre bryder du dig ikke om?
Jeg er ikke til Science fiction, forstår ikke det sterile og fremmede univers. Dog vil jeg untagelsesvis anbefale ”1984” af Orwell.

fredag den 4. september 2009

Klassikerdagen 2009

Klassikerdagen 2009 fejrer 100 året for Martin A. Hansen.

Forfatteren har fået et reveval her i det 21. århundrede efter at have været set skævt til i en årrække. Nu 50 år efter forfatterens død, er det igen in at beskæftige sig med kristendom, tro, eksitientiel tvivl og næstekærlighed.

Martin A. Hansen var også aktiv i modstandsbevægelsen, og belyser også denne periode i sine bøger.

I forbindelse med klassikerdagen har der været diverse foredrag rundt omkring i landet. I Sorø var det på Akademiet d. 3. juli. Hvis man gik glip af det, kan høre fordrag i København d. 22. september Kl. 19.30 på Vanløse Bibliotek, hvor du kan høre Martin A. Hansens søn Hans-Ole Hansen fortælle personligt, levende og nærværende om sin fars forfatterskab.

Reserver bøger af Martin A. Hansen

Jonathans rejse (roman) -1941
Lykkelige Kristoffer (roman) - 1945
Tornebusken (noveller) - 1946
Agerhønen (novelle) - 1947
Løgneren (roman) - 1950
Orm og Thyr
Konkylien (noveller) - 1955

Læs mere på: http://www.klassikerdagen.dk/

tirsdag den 25. august 2009

Opera i det fri

Var du til den dejlige operaforestilling i Akademihaven den 21. august?
Og blev du inspireret til at høre mere fra de sungne operaer?

Så har Sorø Bibliotek cd’er med de fleste af dem. Enkelte af dem også
I film-udgaver på dvd.

Du kan finde vores operaer ved at bruge dette link.


Du kan se programmet på Det Kongelige Teaters hjemmeside. Adressen er:

http://www.kglteater.dk/Forestillinger/Turne/Opera%20i%20det%20fri.aspx

Flere oplysninger om de medvirkende kan findes på:

Gisela Stille Tuva Semmingsen Bo Kristian Jensen John Lundgren Klaver: Leif Greibe Konferencier: Henrik Engelbrecht

søndag den 16. august 2009

Annis 5 hurtige om læsning

Jeg har været ansat på Dianalund Bibliotek i syv år, og siden kommunesammenlægningen, har jeg også arbejdet på Stenlille - og Sorø bibliotek. Jeg er mest at finde i Skranke/informations området, men er også en del af ”teknisk afdeling”, det er der, alle nye materialer bliver gjort klar til udlån.
Det er skønt at lade sig opsluge af en god bog, men svært hvis det bliver så spændende at man ikke kan slippe den og bare må læse et afsnit mere – for hvad så med aftensmaden, motionen eller nattesøvnen?? Jeg kan lide mange slags bøger, bare de er skrevet godt. Menneskers liv såvel i ”gamle dage” som nu, og handlingen må gerne springe i generationerne.


Hvad læser du i øjeblikket?
I øjeblikket læser jeg en krimi af Karin Slaughter ”Bortført” den handler om en mor, der kommer hjem og ser sin datter ligge i en blodpøl. Morderen er der stadig og snart er pigens mor også morder, men da efterforskningsholdet kommer frem, finder de hurtigt ud af, at det nok ikke er den rigtige gerningsmand, som nu ligger livløs på gulvet. Hvad der videre sker, må man selv læse sig til.


Hvad er den største læseoplevelse det sidste år?
Tja den største læseoplevelse – det er svært, men jeg har læst flere barske ting, der minder os om hvor privilegeret man selv er. F.eks. Khaled Hosseinis roman ”Under en strålende sol” , der handler om 2 kvindeskæbner under det ekstremt kvindefjendske Talebanstyre i Afghanistan. Vi ser hvordan de vidt forskellige kvinder finder sammen for at overleve hverdagens ydmygelser.
”Et glas mælk, tak” af Herbjørg Wassmo handler om en pige fra Litauen på 15 år, der bliver lokket til Norge med løfter om et godt job, men bliver taget til fange og tvunget til prostitution. Hun bliver mishandlet og voldtaget, men også her finders der trøst og hjælp fra andre kvinder.
Den sidste jeg vil nævne er en murstensromanen "Husk mig" af Lesley Pearse, som dog er hurtigt læst. Vi er tilbage i 1786 i England. Den unge Mary har forladt sit trygge barndomshjem og rejst til London, hun kommer i mindre godt selskab og en dag stjæler hun en kyse og dømmes til døden! Hun benådes dog og bliver sendt med et skib til Australien, hvor alle fangernes stuves sammen i uhumske lastrum, hvor de nærmest må ligge i lag, mange bliver syge og bukker under, men Mary finder sin egen måde at overleve på.


Hvad glæder du dig til at læse?
Efter at have læst en del kriminalromaner, glæder jeg mig til at læse Anne Ragdes romanserie, der starter med Berlinerpoplerne, den skulle handle om 3 meget forskellige brødre, som mødes på deres mors dødsleje. Det lyder spændende, holder meget at den slags familiefortællinger, hvor alt måske ikke lige er, som det ser ud på overfladen.

Hvilken bog husker du som den første du læste?
Det er bøgerne om ”De 5 ”, fire børn og en hund, som altid oplever noget sindsygt spændende i deres ferier. Hver aften inden sengetid fik min bror og jeg frugt (og somme tider chokolade) og så læste min far et kapitel højt, men kun ét, selvom vi næsten ikke kunne holde spændingen ud til næste aften.
Senere begravede jeg mig i min sækkestol, med de såkaldte ”Succesromaner”

Hvilken genre bryder du dig ikke om?
Tegneserier, det er ikke lige mig. Og så har jeg aldrig ”læst” en lydbog, men er blevet opfordret til det rigtig mange gange så måske prøver jeg det snart.

fredag den 14. august 2009

Helle Helle - og noget der ligner

Augusts tema på Litteratusiden er Helle Helle - og noget der ligner.

Helle Helles stil er karakteriseret ved at være meget minimalistisk, og det er det hverdagsagtige hun beskæftiger sig med, såsom at stå op om morgenen, spise morgenmad, gå på arbejde og mærke solens stråler i nakken.

Man kan læse Helle Helles bøger fordi man nyder deres enkelhed og humor og minimalistiske sprog. Dog kan man også ved at genlæse forfatternes bøger opleve, at man kommer dybere ned i teksten.

Teknikken er gammelkendt og hentet lige ud af gode, gamle Hemingways lærebog om at vise toppen af isbjerget og derved lade os ane det skjulte. Og som hos Hemingway åbnes der et dyb af skjulte lidenskaber i teksternes undertekst.
Ja, Hemingway er det store ikon; men også amerikaneren Raymond Carver, vor egen Peter Seeberg og nordmanden Kjell Askildsen nævnes af yngre danske prosaister som forbilleder for Helle Helle.

Derudover kan også nævnes hotte danske forfattere som Lone Hørslev, Naja Marie Aidt og Katrine Marie Guldager, som også benytter denne teknik i deres prosa.

Hvis du er blevet interesseret i at læse forfattere i stil med Helle Helle kan vi anbefale dig at læse Lilleratursidens indlæg samt læse eller reservere følgende bøger:

Naja Marie Aidt: Bavian

Raymond Carver: En alvorlíg samtale og andre noveller

Anne Marie Guldager: København

Lone Hørslev: Naturlige fjender

tirsdag den 4. august 2009

Svend Auken

En af de helt store personligheder i dansk politik, Svend Auken, er død.

Igennem et langt liv i politik nåede Svend Auken at besætte en række topposter.

I 1971 bliver Auken valgt til Folketinget.

1. oktober 1977 udnævner Anker Jørgensen, Svend Auken til arbejdsminister.

I 1987 bliver Auken formand for Socialdemokratiet.

Selvom Auken i 1992 taber kampen om formandsposten til Poul Nyrup Rasmussen, fortsætter han ufortrødent i politik - nu som miljøminister.

Svend Auken vil blive husket som en meget folkekær politiker, ambitiøs miljøminister samt for sit ønske om at samle Socialdemokraterne.

Auken stod frem og fortalte om sin kræftsygdom i 2008, som året efter tog livet af ham i en alder af 66 år.

Læs mere om Auken i Politiken

På Sorø Bibliotek kan du reservere følgende biografier om Auken:

"Svend" af Michael Børsting og Andreas Karter

"Auken" af Thomas Larsen

onsdag den 22. juli 2009

Annes 5 hurtige om bøger

Jeg hedder Anne Jægerslund og har været ansat på Sorø Bibliotek i 5 år. Tidligere har jeg arbejdet som optiker. Af interesser kan nævnes håndarbejde herunder strik, patchwork og broderi.
Derudover roer jeg i min fritid dog kun på motionsplan.

Hvad læser du lige nu?
Lige nu er jeg gået i gang med at genlæse Ken Follets ”Jordens Søjler”. Den læste jeg for mange år siden. Jeg glæder mig til at læse ”Uendelige verden” også af Ken Follet, og syntes derfor at jeg ville genopfriske romanen. Den er lige så god anden gang, som første.

Hvilken bog har betyder mest for dig?
Det er svært at fremhæve en bog fremfor en anden, men jeg har læst ”Drengen i den stribede pyjamas” en børnebog skrevet af John Boyne. Bogen handler om den 9-årige Bruno som flytter med familien fra Berlin til et sted han kalder for "Afsides", hvor der ligger en indhegnet lejr. Bruno er meget ensom, indtil han møder Shmuel fra den anden side af hegnet. De bliver venner…og hvad der siden sker, synes jeg selv du skal læse…den er absolut læseværdig selv for voksne.

Hvad har været din største læseoplevelse det sidste år?
Jeg læser nok ikke så mange romaner om året, men låner rigtig mange fagbøger med hjem. Her er det især håndarbejdsbøger jeg låner.
Der er lige udkommet en strikkebog af Annette Danielsen. Det er en rigtig god bog med gode opskrifter. Jeg kunne stort set strikke alle modellerne.
Derudover er den nyeste af Kaffe Fasset ”Overdådige Quilts” også en fantastisk fagbog. Her har Kaffe Fasset syet med stoffer i smukke farver og mønstre..Her kunne jeg også sy hvert et tæppe, der er vist.

Er der en bog/genre du ikke bryder dig om?
Generelt læser jeg ikke digte, fordi jeg ikke forstår den dybere mening.




tirsdag den 14. juli 2009

Harry Potter og halvblodsprinsen som film

Fredag d. 17.7.2009 er dagen, som rigtig mange Harry Potter fans har ventet på – ”Harry Potter og halvblodsprinsen” har premiere i alle Danmarks biografer.

Filmen skulle have haft premiere i november 2008, men premieredatoen blev udsat på grund af en forfatterstrejke i USA sidste år. Warner Brothers udsatte premieren, så de var sikker på at have et publikumshit denne sommer. Den sidste af J.K. Rowlings syv bøger om den unge troldmand, »Harry Potter og Dødsregalierne«, bliver delt op i to spillefilm, som ventes at få premiere i 2010 og 2011.

I ”Harry Potter og Halvblodsprinsen” er Harry endnu en gang tilbage på troldmandsskolen Hogwart efter at have tilbragt nogle kedelige uger hos sin plejefamilie i Ligustervænget. Han glæder sig, men han ved heller ikke, hvilke uhyggelige oplevelser han har i vente. Voldemort har nemlig strammet sit greb om både Mugglerne og troldmandsverdenen, og Hogwarts er ikke længere et sikkert sted at opholde sig. Dumbledore er opsat på, at forberede Harry på den endelige kamp, og sammen forsøger de at finde den nøgle, der kan afsløre Voldemorts forsvar. Filmens hovedpersoner har dog andre problemer end Voldemort. Harry føler sig mere og mere tiltrukket af Ginny, men det gør Dean Thomas også. Lavender Brown har besluttet, at Ron er fyren for hende og så er der en jaloux Hermione. Kan det blive mere spændende?

Warner Brothers har lavet en flot hjemmeside om filmen, hvor du kan se klip (trailers), billeder, downloade wallpapers og meget mere. Find den her.



Harry Potter på Sorø Bibliotek

1.
Harry Potter og De Vises Sten
bog - lydbog - film - på engelsk


2. Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer
bog - lydbog - film - på engelsk


3. Harry Potter og Fangen fra Azkaban
bog - lydbog - film - på engelsk


4. Harry Potter og Flammernes Pokal
bog - lydbog - film - på engelsk


5. Harry Potter og Fønixordenen
bog - lydbog - film - på engelsk


6. Harry Potter og Halvblodsprinsen
bog - lydbog - på engelsk


7. Harry Potter og Dødsregalierne
bog - lydbog - på engelsk

fredag den 26. juni 2009

Michael Jackson

Michael Jackson (29. august 1958 - 25. juni 2009) døde torsdag i en alder af 50 år.

Michael Jackson har en meget lang karriere bag sig, da han allerede i 1964 kom med i sine storebrødres band "Jackson Brothers" som baggrundsmusikere, hvor Michael spillede conga. Da Michael var otte år gammel blev han og broren Jermaine forsangere, og gruppens navn blev ændret til "The Jackson"

I en alder af 13 gik Michael som solo og med albummet "Thriller" (1982) hvis salgstal har rundet 105 millioner satte han rekord med det mest sælgende album nogensinde.

Michael Jackson var en af dette århundrede største kunstnere, og har ikke kun fornyet sig musikalsk. Den megen mediomtale af ham som kunstner gik de seneste år på hans udseende, som ændrede sig radikalt fra afroamerikaner til hvid. Denne forvandling har naturligvis påvirket hans helbred, som blev forværret og mange havde ikke spået ham til at blive over 40.

Læs mere om Micael Jackson på Wikipidia

Bibliotekernes Netmusik kan du downloade hans musik og på YouTube kan du se videoer med ikonet.

På Sorø bibliotek har vi en stor samling af hans musik:

Reserver Thriller

Reserver : History

tirsdag den 16. juni 2009

Roskilde Festival

Mudder, fadøl, nøgenløb, solskoldninger og selvfølgelig musik er alt sammen noget man forbinder med Roskilde Festival.

Igen i år er der Roskilde Festival. I år foregår det fra d. 2-5. juli og varm-up fra d. 28. juni.

Roskilde Festival er en af verdens største og førende musikfestivaler. Der er mere end 180 koncerter i løbet af otte oplevelsesrige dage og ca. 75.000 gæster.
Men Roskilde Festival tilbyder jo meget mere end musik. Du har bl.a mulighed for at tage en dukkert i badesøen eller lære cirkusatister ved en workshop. Derudover er der også internetcafé samt økologisk supermarked.
Se hele programmet på Roskilde-Festival.

Roskilde Festival præsenterer hvert år musik i alle tænkelige genrer og fra hele verden. I år er der store navne på programmet såsom Faith No More, Coldplay, Mew og Trentemøller, og mindre kendte såsom White lies og danske The Mars.

Varm op inden festivalen med musikken.
Her på Sorø Bibliotek kan du låne mange af de store navne såsom, Coldplay, Trentemøller og Sklipknot.
Også på netmusikken kan du finde kunstnere fra Roskilde Festivalen.

fredag den 29. maj 2009

Stines 5 hurtige om film

Jeg hedder Stine, er 36 år og nyligt ansat bibliotekar på Sorø Børnebibliotek i et barselsvikariat.
Jeg har altid interesseret mig for film, og har igennem flere år fulgt diverse kurser i filmvidenskab på Folkeuniversitet. Det har dog ligget lidt stille, siden jeg har fået børn. Men jeg følger stadig med i, hvilke film der har premiere igennem anmeldelser, filmprogrammer og alt for sjældne biografture. Det bliver mest til de nyeste børnefilm, men indimellem bliver der tid til at se en film efter eget valg!

Hvad er den sidste film, du har set?
Det må være ”Monsters vs. Aliens” fra Dreamworks. Ganske fantastisk børnefilm, vildt underholdende og tempofyldt og spækket med filmreferencer, så forældrene i biffen også har noget at grine af! Mine drenge var nødt til at stille sig op i biografen og huje højt, så sej var den!

Hvad har været din største filmoplevelse det sidste år?
Der har været flere virkelig gode film de seneste år. Desværre har jeg ikke nået at se alle dem, jeg gerne ville i biografen, men så er det jo skønt, at man kan låne dem på dvd. Det bliver jo aldrig den samme oplevelse som i biografen, hvor man ikke skal tage hensyn til lydstyrke, børn der vågner, telefoner der ringer og andre forstyrrende elementer, men det er bestemt bedre end ingenting. Hvis jeg skal fremhæve en enkelt film, må det blive ”Revolutionary Road” instrueret af Sam Mendes. Den er et imponerende bevis på, at det kan lade sig gøre, at få noget så almindeligt og hverdagsagtigt som problemer i ægteskabet til at blive til stort drama og kunst. Udover at den er helt utrolig velspillet i alle roller, så er dialogen mellem de to hovedroller, Leonardo DiCaprio og Kate Winslet, helt fantastisk velskrevet. Dilemmaer der opstår i ethvert ægteskab, bliver taget op og vendt og drejet på den mest elegante vis. Og man sidder tilbage med en stor lyst til at få det allerbedste ud af sit liv og huske at tale med sin bedre halvdel om, hvad man vil med det...livet altså!

Hvilken film har betydet mest for dig?
Det er jo et umuligt spørgsmål, så jeg tror hellere, jeg vil svare på, hvilken instruktør der har betydet mest...eller instruktører måske...Først og fremmest Alfred Hitchcock pga. hans helt unikke evne til at skabe suspense og uvished hos sit publikum. Han har gjort, at jeg nok aldrig får et sundt og almindeligt forhold til fugle igen! Dernæst, en anden stor fan af Alfred Hitchcock, Martin Scorsese, som kan noget helt specielt med sine film. Ofte er det emner som skyld, skam og ære han kredser om, og så gør han stor brug af symboler på en meget raffineret måde. En anden af mine favoritinstruktører er den australske Baz Luhrmann. Det er et helt andet filmsprog, som er langt mere muntert og farverigt i udtrykket, f.eks. film som ”Strictly Ballroom”, ”Romeo and Juliet” og ”Moulin Rouge”, hvor der er fuld knald på musikken, billedsproget og ironien og ikke mindst en masse referencer til andre filmgenrer og deres virkemidler. Og så er jeg 100% Lars von Trier-fan, og jeg er meget spændt på at se hans nye ”Antichrist”, selv om den lyder ganske styg på mange måder!

Hvilken genre bryder du dig ikke om?
Jeg er faktisk virkelig bred i min filmsmag, så der er ikke en bestemt genre, jeg aldrig ville væl-ge. Men jeg er nok ved være færdig med de dybt forudsigelige ungdoms-kærlighedsfilm...men det har nok lige så meget med min alder at gøre!

tirsdag den 19. maj 2009

EU-valg og Tronfølgeloven

Europa-Parlamentsvalget 2009, også kaldet EU-Parlamentsvalg, EU-valg eller EP-valg afholdes fra 4. til 7. juni i den Europæiske Unions medlemslande. I Danmark holdes EU-valget søndag den 7. juni samtidig med folkeafstemningen om tronfølgeloven. I 2009 skal der vælges 13 danske mandater til Europa-parlamentet mod 14 mandater i 2004.
Følgende partier og bevægelser stiller op:

Derudover skal vi også stemme om tronfølgeloven . Den gældende tronfølgelov er fra 1953. Den giver mænd fortrinsret til at arve tronen med sætningen: ”søn går forud for datter” i § 2. Det er denne sætning, som Folketinget foreslår bliver fjernet i tronfølgeloven anno 2009.
Du stemmer altså om at ændre tronfølgeloven, så drenge og piger ligestilles i retten til at arve tronen.

Læs Tronfølgeloven her

Læs forslaget om lov til ændring af tronfølgeloven anno 2009 her

mandag den 11. maj 2009

Database over danske modstandsfolk

Frihedsmuseet har oprettet en database over danske modstandsfolk. Databasen er tilgængelig via nettet og er søgbar for alle og indeholder oplysninger fra ca 15.000 bøger og artikler om modstandsfolk og modstandsbevægelsen.

I databasen kan man finde information om:

-Oplysninger om personen (navn, fødselsdato, hjemsted, stillingsbetegnelse)
-Stedet eller stederne, hvor vedkommende var tilknyttet modstandsbevægelsen
-typen af det modstandsarbejde, som vedkommende deltog i
-Vedkommendes organisationstilknytning - til undergrundshæren såvel som til modstandsorganisationer, som var aktive under selve besættelsen
-Vedkommendes eventuelle rang i undergrundshæren, f.eks. delingsfører eller ordonnans

Derimod fortegner basen ikke de aktioner, som hver enkelt har deltaget i. Vil man vide noget om dem, må man søge videre i litteraturen. Basen henviser heller ikke til utrykt materiale rundt om i arkiverne, men det er frihedsmuseets håb, at det kommer med på sigt.

Link til databasen

Link til bibliotekets fortegnelse over databaser

tirsdag den 5. maj 2009

Boganbefaling: Offer af S. J. Bolton

I øjeblikket hitter de nordiske krimier, men de kan også skrive krimier i England.
Engelske S. J. Bolton (Sharon) har skrevet denne virkelig spændende krimi, der foregår på Shetlandsøerne.

Lægen Tora er sammen med sin mand Duncan flyttet til de naturskønne Shetlandsøer, hvor han er født. De er flyttet til øerne på grund af hans nye job. De har købt et skønt hus ude på landet, hvor der er plads til Toras heste og alt ånder fred og idyl.

Men så! Da Toras gamle hest dør, vil hun begrave den på marken bag huset. Da hun graver hullet finder hun et kvindelig, hvor hjertet er skåret ud og mærkelige runer er skåret ind i kvindens hud. Runerne i kvindens hud og gamle sagn om trolde, der røvede kvinder og børn, samt den kendsgerning at kvinden har født kort før sin død – får Tora til at efterforske kvindens død.

Gennem sin stilling på det lokale hospital får hun styrket sin mistanke om, at noget er helt galt på øerne. Da nogen eller nogle prøver at slå hende ihjel – ved hun, at hun er i gang med at finde ud af noget, der helst ikke skulle være opdaget. En kvindelig politibetjent er den eneste, hun kan stole på. Men betjenten tager sit eget liv, og det er nu op til Tora selv at opklare sagen om den døde kvinde på hendes mark.

Det er en meget spændende bog – hvor man helt frem til slutningen er i tvivl om, hvem der er ude på at slå Tora ihjel og hvem hun trygt kan bede om hjælp. Mændene omkring hende er lige så barske som den natur, der omgiver dem og de gemmer på en dyster hemmelighed. Beskrivelserne af øens natur og folklore gør kun bogen mere interessant.

Denne debutroman af S.J. Bolton er en af de bedste krimier, jeg har læst i lang tid. Og den kan sagtens måle sig med de populære nordiske femi-krimier, der i øjeblikket bliver flået ned af hylderne både på biblioteket og i butikkerne.

Jeg glæder mig allerede til den næste bog fra S.J. Bolton – så skynd jer at læse Offer – I bliver ikke skuffede!

Dorte/bibliotekar

Klik her for at reservere Offer på Sorø Biblioteks base

tirsdag den 21. april 2009

Helles 5 hurtige om musik

Generel præsentation
Jeg er nyuddannet bibliotekar og er blevet ansat ved Sorø Bibliotek i et barselsvikariat. Musik spiller en stor rolle for mig. Jeg er bedre til både at arbejde og slappe af, hvis jeg hører musik samtidig. Jeg er dog lidt forfalden til at høre de samme 10-15 bands hele tiden.

Hvad hører du i øjeblikket?
Lige for tiden hører jeg meget Last.fm, men under opvasken om aftenen står den som regel på Volbeats ’The Strength/ The Sound / The Songs’. Dette album afløste Brandi Carliles debutalbum, Brandi Carlile, som jeg købte i England sidste år. Jeg har dog netop fået en speciel edition af Michael Jacksons Thriller-album, så nu sker der nok snart lidt udskiftning igen.

Hvad har været din største musikoplevelse det sidste år?
Jeg forstår to ting ved musikoplevelse. Dels albums, der er en oplevelse at lytte til og dels koncerter. Min største album-oplevelse i år, startede længe inden albummet udkom. Omkring maj blev jeg nemlig gjort opmærksom på Sys Bjerres myspace og derigennem hendes musik. Begejstringen for hendes hyggelige hverdagsbitterhed blev kun større da jeg hørte hele albummet.
Den største koncert-oplevelse i år var at høre Anne Linnet spille fredagsrock i Tivoli i sommers. Der var sort af mennesker og hun leverede en fremragende koncert. Jeg var meget hæs, da jeg forlod Tivoli den aften. Selvom det var en god koncert, så var den dog ikke på højde med de to bedste jeg har været til.
I 1995 oplevede jeg Dizzy Mizz Lizzy på Orange scene på årets Roskilde Festival fra en af de forreste bølgebrydere, hvilket længe var min største koncertoplevelse. I 1999 havde så jeg en helt anderledes koncertoplevelse, da Cher gæstede Forum på sin Believe-tour. Ud over det fantastiske show, så fik jeg også øjnene op for meget af det gode hun har lavet inden da. Nu foretrækker jeg umiddelbart hendes album ’Its a mans world’.

Hvilken cd har betydet mest for dig?
Det er svært at nævne en bestemt cd, fordi der har været så mange betydningsfulde. En jeg kan fremhæve er dog Dizzy Mizz Lizzys debutalbum Dizzy Mizz Lizzy, der var med til at åbne denne lille poptøs’ øjne for rockens charme. Ellers synes jeg det er svært at afgrænse sig til enkelte cd’er. Det er mere kunstnernes overordnede produktion, der gør indtryk. Dem der har betydet mest for mig er Michael Jackson, D-A-D, Volbeat og Cher.

Hvilken genre/cd bryder du dig ikke om?
Der er ikke umiddelbart nogen genrer jeg ikke kan lide, men alle genrer har stærke og svage sider. Rock og pop har efter min mening færre svagheder end de fleste.

torsdag den 16. april 2009

Ida Jessen får Søren Gyldendal pris

Forfatter Ida Jessen fik onsdag Søren Gyldendal Prisen på 200.000 kroner.
Ida Jessen står blandt andet bag romaner som "Den der lyver" og "Det første jeg tænker på".

I begrundelsen for at give hende prisen, lyder det bl.a at hun:-"Gennem nænsomt beskrevne stemninger og konflikter fuldendt i et sikkert greb om det danske sprog viser stor indsigt i det moderne menneske". Ida Jessen debuterede i 1989 med novellesamlingen "Under sten", og hun har siden skrevet romaner og noveller for både børn og voksne.

Prisen overrækkes i forbindelse med Søren Gyldendals fødselsdag, og er blevet overrakt siden 1958. Søren Gyldendal Prisen uddeles årligt af forlaget Gyldendal i forbindelse med Søren Gyldendals (1742-1802) fødselsdag. Prisen uddeles til forfattere for deres stærke og særprægede skabergerning.

Sorø Bibliotek har et stort udvalg af Ida Jessens bøger.

torsdag den 2. april 2009

Nordisk Råds Litteraturpris 2009

I disse dage sidder en gruppe af litterære eksperter og diskuterer hvilken nordisk forfatter der har udgivet det største litterære værk indenfor de sidste to år. Sidste år løb danske Naja Marie Aidt med titlen for hendes meget roste novellesamling Bavian.


Blandt de nominerede i år er to danskere, nemlig Helle Helle med Ned til hundene og Ursula Andkjær Olsen med Havet er en scene.

Foruden æren modtager den vindende forfatter 350.000 kr.

På Sorø Bibliotek har vi valgt at markere uddelingen af prisen med en udstilling af værker af dette års nominerede samt tidligere års vindere.

Tidligere års vindere:

2008 Naja Marie Aidt: Bavian (Danmark)
2007 Sara Stridsberg: Drømmefakultetet (Sverige)
2006 Göran Sonnevi: Oceanet (Sverige)
2005 Sigurjón Birgir Sigurðsson: Skygge-Baldur (Island)
2004 Kari Hotakainen: Hjemmefronten (Finland)
2003 Eva Ström: Ribbensbyerne (Sverige)
2002 Lars Saabye Christensen: Halvbroren (Norge)
2001 Jan Kjærstad: Opdageren (Norge)
2000 Henrik Nordbrandt: Drømmebroer (Danmark)
1999 Pia Tafdrup: Dronningeporten (Danmark)
1998 Tua Forsström: Efter at have tilbragt en nat blandt heste (Finland)
1997 Dorrit Willumsen: Bang (Danmark)
1996 Øystein Lønn: Hvad skal vi lave i dag? (Norge)
1995 Einar Már Guðmundsson: Universets engle (Island)
1994 Kerstin Ekman: Hændelser ved vand (Sverige)

tirsdag den 24. marts 2009

Den Store Danske Encyklopædi











Dette er det ultimative opslagsværk omkring næsten alt. Det behøver ikke længere fylde størstedelen af din bogreol. Det er nemlig blevet reklamefinansieret og er dermed gratis tilgængeligt på internettet i sin fulde længde.

Som opslagsværk er den nem at bruge. Ved en søgning på ’påske’ finder man både oplysninger om ordets oprindelse, beregningen af hvornår påsken falder, den religiøse baggrund for påsken og påskens skikke – vidste du fx at det engang var almindeligt at spise grønkålssuppe skærtorsdag? Eller at den danske skuespiller Erik Paaske, kendt fra bl.a. ”Pelle Erobreren” og ”Ka’ de li’ østers” oprindeligt var mureruddannet?

Det er også muligt for almindelige mennesker at forfatte indlæg til Den Store Danske Encyklopædi, hvis man har lyst til det. Disse indlæg bliver udsat for en kvalitetskontrol af folkene bag for at sikre rigtigheden.

Foruden opslagsfunktionen kan du fx også gætte quizzer eller se hvilke begivenheder, der har fundet sted på den pågældende dato.
Du kan finde encyklopædien på http://www.denstoredanske.dk/.

tirsdag den 17. marts 2009

Pris til Martin Jensen

Edvard Pedersens Biblioteksfonds pris gik i år til Martin Jensen.

Martin jensen er læreruddannet, men har siden 1995 arbejdet fuldtid som forfatter og er bosat på sydfyn. Forfatteren skriver både samtidsromaner, historiske romaner samt historiske krimier, med byfoged Eske Litle fra Assens i spidsen.

Edvard Pedersens pris blev overrakt af Bo Bjørnvig. I motiveringstalen hedder det om prismodtageren:
"Martin Jensen - det lyder jo meget dansk og beskedent. Men i litterær sammenhæng klinger det med Martin A. Hansen og Johannes V. Jensen. Og ikke med urette: Du er som Hansen landlivets beretter og som Jensen den historiske fortæller. Og som begge så ærkedansk, at det gør ondt.
Eller godt - for vi kan ikke fralægge os arv og gæld, derfor må vi have nogle som jer - forfattere og digtere - der fortæller os, hvem vi er lige nu. Og det gør du så landet gror frem med bugtede veje, højtflyvende lærker og smålige tanker i sommerfrodigheden. Eller varme følelser selv om blæsten isner gennem én ved Kyndelmisse."

Tidligere har forfatteren modtaget Det danske Kriminalakademis debutantpris for den første Eske Litle bog "Byfoged i Assens".

Så kig forbi Sorø Bibliotek eller reserver 1. del af serien om Eske Litle

onsdag den 4. marts 2009

Ellens 5 hurtige om læsning

Jeg er kommet til at arbejde på Sorø Bibliotek i forbindelse med kommunesammenlægningen. Før var jeg ansat på Stenlille Bibliotek, og der var jeg i 12 år.
Jeg må indrømme at jeg altid læser skønlitteratur og faktisk aldrig faglitteratur. Der er ikke bestemte genrer indenfor skønlitteraturen jeg læser men mest krimi/spænding i øjeblikket men andet ”glider” også ned.

Fx har jeg lige læst Paolinis Brisingr som er fantasy. Og der kommer en 4. del og den må jeg også læse når den udkommer en gang.

Hvad læser du i øjeblikket?
I øjeblikket er jeg i gang med en psykologisk spændingsroman som hedder Hundens ører. Den vil jeg slet ikke fortælle om, for det vil bare ødelægge læseoplevelsen hvis man selv går i gang med den. Jeg kan dog løfte sløret for at den handler om en kvinde, der i fødselsdagsgave får en dagbog og i den begynder at skrive om sin barndom, og om at hun slog sin mor ihjel.

Hvad har været din største læseoplevelse det sidste år?
Jeg synes ikke jeg har læst en bog i lang tid som virkelig sagde wauw, men en bog der har gjort indtryk var Undtagelsen af Jungersen. Hvor kan kvinder dog være lede ved hinanden!
En anden bog som har gjort indtryk er Wahlgrens Kirre som handler om et omsorgssvigtet barn. Den går lige i hjertet.
Skal jeg nævne en krimi som min favorit lige nu så er det Thoradins Skumringstime. Det er en svensk debutant og bliver han ved på denne måde, tegner det godt.

Hvilken fantasy bog er den bedste du har læst?
Den bedste fantasybog jeg har læst er Harry Potter specielt den første for det var et pragtfuldt univers at blive præsenteret for.

Hvilken bog/genre bryder du dig ikke om?
"Noget jeg aldrig læser er digte. Det er jeg bare ikke god til, men ellers læser jeg meget varieret. Det er dog altid nye bøger, klassikere er jeg ikke god til, men lidt har jeg da læst fx Johs. V. Jensens Den lange rejse og Herman Bangs "Tine"

tirsdag den 24. februar 2009

Litteratursiden 2.0

Der er kommet en ny version af litteratursiden, hvor man selv har mulighed for at skrive på siden.
Du kan fortsat finde indholdet fra den tidligere version af Litteratursiden, og bruge siden som hidtil, men samtidig kan du nu rate og anbefale bøger, blogge, finde læsevenner og oprette din egen boghylde. Jo flere som bruger systemet aktivt, des bedre blive det.
Brænder du for at skrive om Søren Ulrik Thomsen eller en anden digter? Så har du en enestående chance på lyrikwiki'en.
På den måde bliver der via Litteratursidens brugere endnu flere veje til at finde inspiration til gode læseoplevelser. Og formålet med siden er fortsat at inspirere til gode læseoplevelser. Så gå ind på http://www.litteratursiden.dk/ og opret en profil, og læs mere om dine muligheder for at bidrage til siden under Brugerprofiler.

torsdag den 12. februar 2009

Elisabeths 5 hurtige om tegneserier

Jeg hedder Elisabeth og arbejder primært i voksenudlånet i Sorø. Jeg læser en del tegneserier, især amerikanske, så dem vil jeg gerne fortælle lidt om.

Hvad læser du i øjeblikket?
Jeg har netop læst Frank Millers "Sin City – Ind i Helvede" færdig. Det er historien om den tidligere soldat Wallace, der redder den unge, smukke kvinde Esther fra et selvmordsforsøg. Men Esther er i meget større vanskeligheder end Wallace først er klar over, og pludselig er han oppe mod nogle meget farlige og magtfulde mennesker for at redde sin elskede. Jeg elsker Sin City serien, og selvom jeg normalt mest falder for de gode historier, er jeg også vild med tegnestilen i Sin City, hvor jeg synes, at hver tegning nærmest er en kunstværk i sig selv.

Hvad var din først tegneserie?
Som yngre læste jeg en del Anders And-blade, men jeg voksede vist hurtigt fra dem, og så gik turen henover serier som Smølferne, Yuko Tsuno, Splint & Co. o.m.a., for så at standse igen ved de amerikanske serier; inkl. superhelteserier.

Hvad har været din største læseoplevelse de sidste år?
Jeg er ret vild med serien om Barrow, Alaska, der starter med "Nat i 30 dage" skrevet af Steve Niles og tegnet af Ben Templesmith. Det er en historie om en lille by, hvor sollyset slet ikke viser sig i en hel måned, og det gør byen til et stort tag-selv-bord for en flok sultne vampyrer. Men byens indbyggere giver ikke op uden kamp, og med sheriffen og hans kone i spidsen, forskanser de sig for at overleve de 30 dage belejringen varer. Tegnestilen er speciel, grov og lidt grumset, men den passer godt til historien, og er en af de mest uhyggelige skildringer af vampyrer, jeg endnu har set: vilde og dyriske men samtidig sofistikerede.

Hvilken tegneserie har betydet mest for dig?
Den tegneserie, der virkelig åbnede mine øjne for tegneseriers kvaliteter, er serien "Preacher" skrevet af Garth Ennis og tegnet af Steve Dillon. Jeg kan ikke stå for serier, hvor der er en rigtig god historie, og det er der bestemt i Preacher, hvor der både er vampyrer, spøgelsescowboys, engle, hårdkogte sydstatsfolk, og ikke mindst: en helt, der er præst - det ser man ikke særlig ofte. I serien besættes præsten Jesse Custer af den guddommelige skabning Genesis, der er produktet af en affære mellem en engel og en dæmon. Besættelsen resulterer i evnen til at tale med en stemme, der er så kraftfuld, at folk ikke kan andet end at adlyde dens bud. Custer giver sig ud på en rejse for at finde og konfrontere Gud, og får følgeskab af sin tidligere kæreste, den barske Tulip og den fordrukne, irske vampyr Cassidy, altimens de jages af en hemmelig orden samt den genopstandne pistolmand The Saint of Killers. Det er ærgeligt serien aldrig er udkommet på dansk, men den kan sagtens læses på engelsk, og oven i købet gør en stor del af dialogen sig bedst på originalsprog.

Hvilken genre bryder du dig ikke om?
Jeg holder mig mest til de amerikanske serier. Det skyldes dog ikke decideret modvilje mod europæiske serier, jeg er bare ikke rigtig snublet over en serie, der har fænget mig. Dog med en enkelt undtagelse. Jeg har læst et par stykker af den franske serie "Blacksad" af Juan Díaz Canales. Det er en serie, hvis noir-univers i virkeligheden minder lidt om Sin City, men er befolket af væsner med menneskekroppe med dyrehoveder. Hovedpersonen er fx. en kat, der arbejder som privatdetektiv. Det er bestemt en serie, jeg vil holde øje med i fremtiden.

mandag den 9. februar 2009

Bogbidder

  • Vil du overraskes?
  • Vil du læse noget andet, end du plejer?
  • Vil du inspireres?

Så sendes der alle hverdage mandag til fredag en bid af en bog direkte til din mailboks, sådan at du fredag har læst første kapitel af bogen. Det tager 5 - 10 minutter at læse en bogbid.

Mandag starter en ny bog. Bøgerne er nøje udvalgt, så der er noget for mænd og kvinder, unge og gamle, krimilæsere og finlitterære, bogslugere og småtspisende, kort sagt LÆSERE.

BOGBIDDER er åben for alle, og det er gratis at være tilmeldt. Med teksten - som i nogle uger også kommer som lydfil - følger links til bestilling og køb samt baggrundsviden om forfatter og titel.

Tilmeld dig Bogbidder - vælg at tilmelde dig via Bibliotek.dk.

fredag den 30. januar 2009

Læsernes Bogpris 2009

Fra den 30. januar til den 6. marts 2009 kan alle deltage i afstemningen om hvem der skal have Læsernes Bogpris for den bedste danske udgivelse i 2008.

Prisen uddeles af Danmarks Biblioteksforening og Berlingske Tidende i samarbejde med landets biblioteker. Sidste års vinder blev Peter Øvig Knudsen med "Blekingegadebanden".

Når man stemmer, deltager man også automatisk i lodtrækningen om et rejsegavekort på 3.000 kroner til Best travel eller én af de 10 signerede bogpakker med de ti nominerede bøger. Vinderne trækkes den 13. marts og får direkte besked.

De ti nominerede forfattere er:
Jens Christian Grøndahl- Dy Plambech- Susanne Staun- Ursula Andkjær Olsen- Joakim Jakobsen- Thomas Larsen -Finn Mortensen- Lars Movin- Hanne-Vibeke Holst- Ulrik Langen- Helle Helle



onsdag den 21. januar 2009

Gyldne Laurbær til Hanne-Vibeke Holst

Boghandlernes Gyldne Laurbær går i år til forfatteren Hanne-Vibeke Holst. Hun får prisen for sin roman 'Dronningeofret', som afslutter trilogien, der også omfatter de to filmatiserede romaner 'Kronprinsessen' og 'Kongemordet'.

"Dronningeofret" har ligesom de to andre bøger i serien været bestsellere, men på trods af forfatternes popularitet har hun endnu ikke modtaget en litterær pris.

Men nu har boghandlere og ansatte i danske boghandler så efter afstemning tildelt Hanne- Vibeke Holst prisen "De Gyldne Laurbær"

Som 'Laurbær'-vinder modtager hun en check på 10.000 kroner, et boggavekort på 2.500 kroner, et guldemblem samt en laurbærkrans.

På Sorø Bibliotek kan du låne Dronningeofret samt Kronprinsessen og Kongemordet samt Hanne-Vibeke Holst andre bøger .

Læs mere på Politiken