torsdag den 30. oktober 2008

Strikkecafé


Onsdag aften var der stikkecafé på Sorø Bibliotek efter lukketid.
Allerede kl. 18:30 kom de første, og hele 18 mand besøgte biblioteket og nogle for første gang.

Vi bød på kaffe og lidt guf og det blev en hyggelig aften med strik, snak og ny inspiration.

Vi håber på at arrangere en ny strik-in til foråret!

Hilsen Anne og Annette

fredag den 24. oktober 2008

Strikkedille i USA og i Japan.


Tirsdag d.21.oktober holdt Vivian Høxbro et billed foredrag på Sorø Bibliotek. Der var plads til 55 tilhørere og alle pladser var besat. De fremmødte fik en underholdende beretning om, hvorledes strikning er blevet en besættelse og en social kultur af dimensioner.
I pausen var der rig mulighed for at prøve Vivian Høxbros modeller.
Efter foredraget var der mulighed for at stille spørgsmål, hvilket mange tilhørere benyttede sig af.
Enkelte efterlyste muligheden for at starte strikkecafeér op, hvortil vi fra Sorø Bibliotek kunne oplyse, at et sådan vil der være onsdag d.29.oktober fra klokken 19-21.
Venlig hilsen Anne

torsdag den 23. oktober 2008

Bogmesse i Forum

Bogmessen i år finder sted d. 14.-16. november i Forum i København.

Der er interviews med bl.a Åsne Seierstad om hendes nye bog ”Englen i Groznyj” og krimiforfatteren Anne Holt.

Derudover er der konkurrencer og aktiviteter for både børn og voksne. Se mere på Bogforums hjemmeside.

Her på Sorø Bibliotek har vi lavet en udstilling med forfattere man kan møde på bogmessen. Her kan du også hente programmet.

tirsdag den 14. oktober 2008

Boganbefaling: Korrekturlæseren af Peter H. Olesen

Peter H. Olesen er forfatter, sangskriver og sanger i bandet Olesen-Olesen og bosiddende i Sorø.

Bogen handler om en korrekturlæser, der er nyligt fraskilt og har en datter i børnehavealderen.

Han har ikke megen kontakt til andre mennesker på nær sin datter, som han ser hver anden weekend, samt hans mor som ringer om lørdagen kl. 11, og hans bankrådgiver, som han er tiltrukket af.

I begyndelsen går det meget godt, og han nyder sine daglige rutiner, men så begynder det at gå skævt for ham, han går ikke længere i bad, taler med sig selv og er på vej til at gå i hundene.

Bogen er stramt komponeret, og forfatteren har nydt at lege med sproget, så det overflødige er skåret fra, og man kun står tilbage med det essentielle og trods det dyste emne, bliver man ikke deprimeret af at læse bogen! Jeg smilede over hans rutiner, vaner og ikke mindst hans filosoferen over det danske sprog. En finesse ved bogen er også, at korrekturlæserens forfald illustreres ved at sproget går i opløsning.

Selvom bogen er hurtigt læst, er den ikke hurtigt glemt!

Læs mere på Litteratursiden

Peter Hollerup Olesen arbejder i øvrigt på Vestsjælland Museum, hvor han optræder med oplæsning og sang søndag d. 2. november

Læs mere på Myspace, hvor du også kan høre Olesen-Olesen

Anbefalet af Annette

torsdag den 9. oktober 2008

Præsidentvalg i USA

"Sort imod hvid. Demokrat imod republikaner. Linjerne er trukket skarpt op i valgkampen til præsidentvalg nummer 56 i den amerikanske historie. Demokraten Barack Obama og republikaneren John McCain dyster om fire år i det hvide hus, og ud over at 24 år og 340 dage adskiller de to herrer i alder, så er der politisk stor afstand imellem de to kandidater. Især økonomi-, sikkerheds- og værdipolitik er områder, hvor de står meget langt fra hinanden.

Obama og McCain har allerede passeret en lang række forhindringer på den lange vej til præsidentembedet. De har vundet deres respektive partiers primærvalg, er blevet nomineret som præsidentkandidater ved nationalkonventerne, og tilbage står nu den hårde duel mellem de to herrer, som først afsluttes ved stemmeurnerne den 4. november 2008".
(Fra Faktalinket Præsidentvalg i USA 2008)

Se endvidere baggrundsartiklen Præsidentvalg i USA. Du skal bruge dit cpr.nr. og pinkode til Sorø Bibliotek for at læse de 2 artikler.

På Politikens hjemmeside kan du teste, hvilken kandidat du er mest enig med.

På hjemmesiden Politics1 finder du en bred link-samling til amerikansk politik.

Om de to kandidater har vi endnu kun: 1 bog om Barack Obama og 1 han selv har skrevet.

Sorø Bibliotek har naturligvis en masse andre bøger om USA, amerikanske præsidenter og politik i det hele taget. Find dem i biblioteks base ved fx. at søge på "amerikansk politik" eller "amerikanske præsidenter".

onsdag den 1. oktober 2008

Lises 5 hurtige om læsning

Jeg hedder Lise, og jeg har i 30 år været med i udviklingen af Dianalund, Stenlille og nu Sorø Bibliotek. Jeg er bibliotekassistent og jeg har mange forskellige og spændende opgaver. Jeg er med i publikumsbetjeningen, deltager i nye projekter og arbejder også med hjemmesiden.



Mine lån skifter alt efter mine interesser, men jeg låner en del om mad, sund levevis og motion. I skønlitteraturen har jeg altid godt kunne lide at læse bøger af kvindelige forfattere, men Morten Ramsland og Erling Jepsen mfl. har nu været gode oplevelser.



Jeg har abonnement på Det kongelige Teater, hvor jeg ser skuespil, ballet og opera, og jeg låner supplement til forestillingerne på biblioteket. Det kan være musikken til ballet eller opera eller et skuespil der skal friskes op.

Hvad læser du i øjeblikket?
Elsebeth Egholms nyeste bog: Liv og legeme, der er 4. bog om den århusianske krimijournalist Dicte Svendsen og hendes liv med familie og kæresten Bo, der er fotograf på samme avis som Dicte. Titlerne i serien er lånt fra forsikringsbranchen med ”Skjulte fejl og mangler” – ”Selvrisiko” – ”Personskade” – ”Liv og legeme”. Egholm tager aktuelle emner op i sine bøger og får flettet det ind i et nutidigt tidsbillede, som virker ægte og vedkommende på mig. Samtidig er bøgerne lidt krimiagtige, da Dicte har et ven/fjende forhold til det århusianske politi og kriminalassistent Wagner.

Hvad har været din største læseoplevelse i det sidste år?
Det er svært at vælge, der er så mange, men Kim Leine: Kalak er en fantastisk historie om en ung mands rejse gennem livet. Rejsen starter i Norge, så flytter han til Danmark, men den egentlige historie foregår i Grønland, hvor han bliver mere grønlænder end grønlænderne. Den rejse er en fantastisk udviklingshistorie om en dreng/mands liv på godt og ondt. Beskrivelserne er barske og får ens eget liv til at synes let. Jeg oplevede Kim Leine på Bogmessen i Forum, hvor han meget levende fortalte om bogens tilblivelse.

Hvilken bog har betydet mest for dig?
Dykkerklokken og sommerfuglen af Jean-Dominique Bauby, hørte jeg om ved en tilfældighed. Det er en lille bog skrevet i 1997 af en yngre mand, der blev ramt af locked-in syndrom efter en hjerneblødning. Ved et tilfælde opdagede en af personalet, at han reagerede med øjenbevægelser, og de udviklede et ”sprog”, så han med ja og nej kunne kommunikere med omverdenen. I bogen fortæller han sin historie om sit liv før og under sygdommen. Jeg så også filmen i vores lokale biograf ”Victoria”, og den var ligesom bogen fantastisk rørende og meget livsbekræftende på trods af den alvorlige situation, han befinder sig i. Jeg blev mindet om, at leve mens jeg gør det, og se muligheder i stedet for begrænsninger.

Hvilken bog/genre bryder du dig ikke om?
Science fiction med fremtids-skrækscenarier læser jeg ikke, og jeg ser det heller ikke gerne på film. Jeg oplever mig selv siddende i hjørnet af sofaen med skuldrene trukket op om ørene, eller jeg har rejst mig op 20 gange og er på vej væk, når det bliver for meget.