onsdag den 28. november 2012

Fokus på Grønland (ophørt)


Med udgangspunkt i tema fra Litteratursiden, har vi netop en udstilling om Grønland som land, rejsemål og i litterauren på voksenbiblioteket.

Igennem de seneste år er der ikke mindst  i litteraturen kommet øget fokus på det smukke artiske land i rigsfællesskabet.

I litteraturhistorien har B. S Ingemann, Knud Sønderby, Jacob Bech Nygaard, Jørgen Liljensøe, Sven Holm, Vagn Lundbye og ikke at forglemme de to store Knud Rasmussen og Peter Freuchen bidraget med hver deres grønlandsbillede, som ofte var noget stereotypt. Grønlænderen blev enten skildret som ædel vild eller social taber.

Men heldigvis er der jo kommet flere nyere forfattere på banen, som har tegnet et mere nuanceret billede af landet og kulturen ikke mindst af Kim Leine, som igennem personlige iagttagleser giver et indblik i Grønland set fra bagsiden, hvor han skilder de mange skæbner han møder, uden hverken at fordømme eller forherlige dem. Hans første bog om mødet med Grønland er Kalak, som er en erindringsbog om hans møde med Grønland, kulturen og ønsket om at blive "ægte grønlænder" heraf titlen (Kalak).

Hvis du har fået blod på tanden og ønsker at læse mere om Grønland i litteraturen så tjek Litteratursiden





Ingen kommentarer: