lørdag den 28. april 2012

1800-tallet - Drømmen om Amerika

Natten til den 15. april i år var det præcis 100 år siden, at Titanic sank. Forliset er stadig en af de mest berømte ulykker i verden. Næsten 1500 mennesker omkom, da skibet sank. Blandt andet fordi der ikke plads til alle passagerne i redningsbådene. Mange af passagererne var udvandrere, der rejste til USA for at starte et nyt liv. Men for dem sluttede drømmen brat, da Titanic gik ned. Men de udgjorde kun en brøkdel af de mange hundrede tusinde, der udvandrede fra Europa – for at finde lykken i bl.a. Amerika, Australien, Argentina. Udvandringen fra Europa startede i det 18. århundrede i Storbritannien, Irland og Tyskland, efterfulgt af en større bølge efter 1850 fra det meste af Nordeuropa, og i et mindre omfang fra Central- og Sydeuropa.

Drømmen om et nyt liv = en ny chance, har inspireret mange forfattere til at skrive udvandreromaner. I Jane Aamunds bøger De grønne skove og Smeltediglen, følger man den unge lollandske bonde Jens Kristensens kamp for at skabe sig et nyt liv i Argentina. Sammen med hans kone Kirsten kæmper han en hård kamp for at skabe sig en tilværelse i det fremmede.

Den norske forfatter Toril Brekke har skrevet en trilogi, der handler om de norske udvandrere til Amerika i 1800-tallet. Han fortæller om udvandrernes virkelighed: Som søfolk i Brooklyn; bønder i midtvesten; cowboys i Texas og tømmerhuggere i nordvest.  I Drømmen om Amerika følger man søskendeparret Elise og Ansgar fra en kvækermenighed i Stavanger. I seriens andel del Guldfeber fortælles om de normænd, der rejste til Californien for at grave guld, en rejse - som kunne koste livet. I sidste del af trilogien Det forjættede land flygter den forældreløse Lasse Fagervår til Amerika for ikke at blive stemplet som tyv, hans kæreste Agnes følger efter ham, men Lasse er ikke mere i New York, han er rejst videre.

Hungerkatastrofen i Irland i midten af 1800-tallet fik en masse fattige irere til at flygte fra sulten. I håbet om en bedre tilværelse rejste de til Amerika. I  Havets Stjerne er et skib på vej til USA med en lille flok første klasses passagerer og en mængde fattige på tredje, der flygter fra hungerkatastrofen i Irland.En amerikansk journalist er ombord, og han chokeres over de vilkår, de fattige irere lider under.
I Håbets land af Ann Moore er det den unge Grace O’malley, der efter et skrækkeligt ægteskab, og indblanding i den irske frihedsbevægelse, må flygte til Amerika i håbet om at skabe sig et nyt og bedre liv. I Graces nye liv og Lykkens by beskrives Graces kamp for at klare sig iblandt udvandrere og frigivne slaver.

Ingen kommentarer: