tirsdag den 12. april 2011

Bogudstilling: " Dirty realism" i nyere nordisk litteratur (ophørt)

På voksenbiblioteket har vi lavet en udstilling om "Dirty realism". Det er nordiske forfatteres bud på en samtidsroman, som ligger langt fra 70'ernes socialrealisme. Det er realistisk, beskidt og forfatterne forstår at afdække forskellige skæbneres hverdag på deres præmisser. Her skildres unge på kanten af samfundet, nakomaner, og andre skæve eksistenser.

Så er du til bøger, hvor en spade bliver kaldt en spade, og hvor heltene ofte er mænd i desperate eller deprimerende situationer, med en smøg i den ene hånd og en fogedbegæring i den anden, så tjek vores udstilling.

Lidt superkort historie: ’Dirty realism’ stammer fra 1980’erne og brugtes her om en ny tendens i amerikansk litteratur, en realisme, der beskrev den amerikanske arbejder- og middelklasse nedtonet og minimalistisk og havde Raymond Carver og Richard Ford som to af hovedforfatterne. Genren var i udgangspunktet klart afgrænset, men blev hurtigt betegnelsen for en broget og stilistisk uegal flok forfattere, som alligevel mødtes i deres tematiseringer af udstødte og retarderede, af den dominerende kulturs efterladenskaber og bundfald.

Ingen kommentarer: