mandag den 24. januar 2011

Kyndelmisse 29. januar


Lørdag d. 29. januar løber Kyndelmisse i Sorø af stablen for 9. år i træk. Her arbejder Sorøs kulturorganisationer sammen om at skabe en spændende og helt speciel aften.

Kyndelmisse blev af danskerne kaldt for Kjørmes Knud. Kyndelmisse er også en fordanskning af de latinske ord for lysmesse: kyndel = candelarum, altså lys og missa altså messe. Det er dagen, hvor det markeres at halvdelen af vinteren er gået, og i den katolske kirke fejres dagen stadig med en stor lysmesse, hvor de lys som skal bruges i det kommende år velsignes. At det lige sker denne dag skyldes, at der ved kyndelmisse er gået 40 dage siden Jesus belv født. Det var derfor tid til at hans mor, Jomfru Maria, kunne fremstilles i templet (Luk. 2,22-40), så hun kunne gennemleve den traditionelle renselse. (Kilde: Wikipedia).

På Sorø Bibliotek kan du komme på rundvisning i mørke. Den guidede rundvisning fører dig skumle steder hen, hvor du normalt ikke kommer! Medbring egen lommelygte. På Børnebiblioteket er der fiskedam for de små i stearinlysets og lommelygtens skær. Lokalhistorisk Arkiv viser gamle Sorøbilleder både inde og ude i gården, samt film inde. Kræver turpas for voksne og unge over 14 år. Børn kommer gratis ind.

Turpas koster 50 kr. og kan købes på bibliotekerne i Sorø og Dianalund, på Sorø Museum, Sorø Turistkontor, i biografen Victoria, samt fra turpasboden i Storgade, som er åben lørdag d. 29. januar fra kl. 16-20.30.

Læs på hjemmesiden Kyndelmisse.dk om alle de andre spændende ting, der foregår i byen.

Ingen kommentarer: