fredag den 9. oktober 2009

Herta Müller vinder Nobelpris i litteratur

Nobelprisen i litteratur er blevet tildelt den tyske forfatter Herta Müller. Nobelkomitéen har givet prisen til den 56-årige rumænskfødte forfatter blandt andet for hendes evne til 'fortættet poetisk' og med en 'åbenhjertig prosa' at skildre »de fordrevnes landskab«.

Herta Müller og hendes mand flygtede fra Ceausescus styre til Vestberlin i 1987, fordi hun i sit værk åbent kritiserede forholdene i det dengang kommunistiske Rumænien.

Herta Müller debuterede som forfatter i 1982 med novellerne 'Niederungen'. En samling, der straks blev censureret af den rumænske regering. To år senere blev bogen udgivet på tysk, og i 1985 kom den på dansk med titlen 'Lavninger'.

Herta Müller er den første nobelprismodtager i litteratur fra Tyskland siden Günter Grass, der blev hædret i 1999. Valget af netop hende – i 20-året for Murens fald - kommer ikke som nogen stor overraskelse. Bookmakerfirmaet Ladbrokes mente dog indtil i dag, at den israelske forfatter og fredsaktivist Amos Oz stod med de bedste kort på hånden.

Læs mere i Berlingske Tidende

Læs mere i Politiken

Reserver biogafien om Hera Müller: "Kongen bukker og dræber"

Reserver romanen: "Dyret i hjertet"

Ingen kommentarer: