fredag den 14. august 2009

Helle Helle - og noget der ligner

Augusts tema på Litteratusiden er Helle Helle - og noget der ligner.

Helle Helles stil er karakteriseret ved at være meget minimalistisk, og det er det hverdagsagtige hun beskæftiger sig med, såsom at stå op om morgenen, spise morgenmad, gå på arbejde og mærke solens stråler i nakken.

Man kan læse Helle Helles bøger fordi man nyder deres enkelhed og humor og minimalistiske sprog. Dog kan man også ved at genlæse forfatternes bøger opleve, at man kommer dybere ned i teksten.

Teknikken er gammelkendt og hentet lige ud af gode, gamle Hemingways lærebog om at vise toppen af isbjerget og derved lade os ane det skjulte. Og som hos Hemingway åbnes der et dyb af skjulte lidenskaber i teksternes undertekst.
Ja, Hemingway er det store ikon; men også amerikaneren Raymond Carver, vor egen Peter Seeberg og nordmanden Kjell Askildsen nævnes af yngre danske prosaister som forbilleder for Helle Helle.

Derudover kan også nævnes hotte danske forfattere som Lone Hørslev, Naja Marie Aidt og Katrine Marie Guldager, som også benytter denne teknik i deres prosa.

Hvis du er blevet interesseret i at læse forfattere i stil med Helle Helle kan vi anbefale dig at læse Lilleratursidens indlæg samt læse eller reservere følgende bøger:

Naja Marie Aidt: Bavian

Raymond Carver: En alvorlíg samtale og andre noveller

Anne Marie Guldager: København

Lone Hørslev: Naturlige fjender

Ingen kommentarer: