tirsdag den 13. januar 2009

Pers 5 hurtige om musik


Jeg har været ansat som bibliotekar på Sorø Bibliotek i mere end 12 år, og et af mine hovedarbejdsområder har været Musikafdelingen. Derudover har jeg især beskæftiget mig med voksenbiblioteket og de senere år med Lokalhistorisk Arkiv.
Musikken har altid spillet en stor rolle i mit liv, og jeg har selv spillet guitar siden jeg var barn.


Hvad hører du i øjeblikket?
Jeg hører altid meget forskellig musik. I øjeblikket er det bl.a. duoen MGMT, som spiller elektronisk rock, De glade Sømænd og deres ny-fortolkninger af danske sømandssange, den gamle amerikanske folk-sanger Tom Paxtons nyeste cd ”Comedians and Angels”, Sort Sol og en cd med gregoriansk sang fra Cisterciensermunkene fra Stift Heiligenkreuz.
Mest hører jeg dog nok Runrigs fantastiske live-optagelse fra 2007 ”Year of the flood”. En udgivelse med både en cd og en dvd med koncerten. Den foregik på Runrig’s hjemmebane i Skotland foran 17000 begejstrede tilskuere, som på trods af øsende regnvejr var meget engagerede og medsyngende. Det er folk-rock på højeste plan.

Hvad var din første plade?
Den fik jeg ved en fejl tilsendt som medlem af Gyldendals Bogklub da jeg var ca. 13 år. Det var Crosby, Stills & Nash’s første LP ”CSN” fra 1969.
En meget kompleks og smuk plade, som krævede mange gennemlytninger før den fængede. Det fik den så heldigvis, fordi det var min eneste plade!
Siden har jeg lyttet meget til de tre herrer, som i perioder også har samarbejdet med Neil Young, og deres tætte vokalharmonier og smukke melodier.

Hvilken cd har betydet mest for dig?
Det er et svært spørgsmål, men svaret er nok Bob Dylans ”Freewheelin” fra 1963. Den åbnede øjnene for, at det var muligt at lave et mesterværk bare med en guitar og en mundharmonika. Dylan er ikke verdens bedste sanger, men en af de mest udtryksfulde – som vores egen Povl Dissing – og ”Freewheelin” indeholder en lang række fantastiske sange som ”Blowin’ in the wind”, ”Masters of War”, ”A Hard Rain” og ”Don’t Think Twice”. Samtidig fik det mig til at interessere mig for hele styrken af folk-sangere fra perioden. Kunstnere som Joan Baez, Tom Paxton, Judy Collins, Pete Seeger og Woody Guthrie. Og her hjemme fra folk som Benny Holst, Povl Dissing og Jan Toftlund.

Din bedste koncertoplevelse.
Det bliver to meget forskellige koncerter.
Den første var en koncert med Kim Larsen og Kjukken i Pumpehuset i København. Musikken var typisk Kim Larsen med en blanding af gamle Gasolin-numre og nye sange, men omgivelserne i et meget varmt og tætpakket Pumpehus, kombineret med publikums sammensætning – som gik fra helt unge til ældre med gangstativer - gjorde det til en usædvanlig intens oplevelse. Alle sang og hoppede med.
Den anden var en opførsel i Arenaen i Verona af Puccinis opera ”Turandot”. Det er et fantastisk sted med en formidabel akustik. 25000 mennesker sidder under åben himmel og hører operaen sunget uden forstærkning. Den mest berømte arie ”Nessun Dorma” blev sunget af stjernetenoren José Cura. Desværre blev det regnvejr, så vi fik ikke det sidste kvarter med. Forestillingen blev afbrudt. Det gjorde dog næsten oplevelsen endnu mere speciel. Ingen tvivl om at Veronas arena skal besøges igen, næste gang jeg er i nærheden af Norditalien.

Ingen kommentarer: