fredag den 27. juni 2008

Musikanbefaling: Sigur Rós

Den islandske gruppe Sigur Rós (udtales "sigyr rous" og med rullen på begge R'er) har netop udsendt et nyt album.

Albummet har titlen Með suð í eyrum við spilum endalaust, der betyder noget i retning af Med en summen i ørerne spiller vi uendeligt.

Det er ikke nemt at beskrive Sigur Rós' musik. Wikipedia skriver følgende: "Sigur Rós er et islandsk artrock/postrock-band. Gruppen fokuserer på langsomme, repetetive kompositioner, der har inspiration fra art-rock, klassisk musik og en smule folkemusik."

Musikken veksler mellem at være storladen med mange lag og nuancer, og sart og smertende smuk med forsangerens vokal i centrum og kun ganske få instrumenter. Teksterne er på islandsk og lejlighedsvis på deres eget hjemmelavede sprog, vonlenska, og ordene nærmest bruges som et ekstra instrument.

Som sagt er musikken meget svær at beskrive, hvis man ikke skal ty til lidt intetsigende ord som æterisk og drømmende, der slet ikke yder den retfærdighed. Den skal høres!

Jeg forestiller mig, at musikken ikke kun er interessant for de, der normalt lytter til lidt eksperimenterende musik, men kunne nydes af alle, der bare påskønner smuk musik, og musik der kryber ind under huden og skaber stemninger og billeder.

Slå op og reserver Sigur Rós' cd'er på Sorø Bibliotek.

Download albummet via Bibliotekernes Netmusik. Det eneste du har brug for er dit lånernummer og pinkode og at have Windows Media Player version 8 eller nyere på din computer.

Besøg Sigur Rós officielle hjemmeside eller gruppens hjemmeside på online tjenesten Last.fm.

Hvis du vil se Sigur Rós musikvideoer, kan du finde dem på Youtube. Nedenfor finder du den charmerende video til Hoppípolla, en sang fra et af de tidligere albums, Takk.

Anbefalet af Elisabeth, voksenbiblioteket.

2 kommentarer:

Kirsten sagde ...

Det må jeg sige, din maleriske beskrivelse af musikken har fået mig til at ville høre den, selvom jeg aldrig før har hørt om gruppen. Tak for det.

Sorø Bibliotek sagde ...

Tak skal du have. Det er jo den bedste effekt man kan ønske sig, når man anbefaler noget, at andre får lyst til at give det en chance. God fornøjelse. :)

Mvh.
Elisabeth